Rusi su poniženi. Je li rat napokon došao do prekretnice?

Foto: Epa

KRENULO je povlačenje ruskih snaga iz regije Herson na drugu obalu rijeke Dnjepar, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Herson je najveći grad koji su Rusi okupirali od početka invazije na Ukrajinu

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov na dnevnom je brifingu za novinare kratko spomenuo da je povlačenje u tijeku, iako nije iskoristio riječ "povlačenje", nego "manevar".

 

"Ruske snage manevriraju prema ranije pripremljenim pozicijama na lijevoj obali rijeke Dnjepar u skladu s odobrenim planom, a u smjeru Mikolajiv-Krivij Rih", rekao je Konašenkov referirajući se na područje nedaleko od grada Hersona.

Ukrajinci napreduju, Rusi poniženi

Istovremeno, general Valerij Žaluzni, zapovjednik ukrajinske vojske, danas je na svom Telegram kanalu poručio da je ukrajinska vojska napredovala u dva smjera na južnom bojištu, koje uključuje regije Herson i Mikolajiv, i to za sedam kilometara, te je oslobodila 12 naselja.

"Ne možemo ni potvrditi ni zanijekati informacije o takozvanom povlačenju ruskih okupacijskih snaga u Hersonu. Nastavljamo s ofenzivnim operacijama u skladu s našim planom", rekao je Žaluzni.

>> Analiza: Rusko povlačenje iz Hersona je ponižavajuće

>> Izvori iz Kremlja: Evo što stoji iza ruskog povlačenja iz Hersona

Uglavnom, potez je ovo koji je ponižavajući za Rusiju, ali i, nakon razvoja događaja posljednjih tjedana, očekivan. Povlačenje znači da Rusi odustaju od tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, uključujući neke od najboljih poljoprivrednih površina u Ukrajini, a koje su prije samo pet tjedana službeno proglasili svojim teritorijem.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i general Sergej Surovikin jučer su na sastanku u Moskvi pokušali opravdati ovaj potez. "Od kolovoza su ruske trupe u Hersonu ubile 9500 ukrajinskih vojnika i uspješno odbile 80% do 90% neprijateljskih projektila. Povlačenje će zaštititi živote civila i vojnika", kazao je Surovikin.

"Razumijem da je ovo vrlo teška odluka, ali u isto vrijeme ćemo sačuvati ono najvažnije - živote naših vojnika i ukupnu borbenu sposobnost postrojbi koje nema smisla držati na ograničenom području na zapadnoj strani rijeke", dodao je.

Analitičar Avdagić: Ovo je treća po redu prekretnica

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić za Index je odgovorio na pitanje radi li se ovdje o nečemu što možemo nazvati ratnom prekretnicom.

"Rekao bih kako smo zapravo vidjeli dvije prekretnice u ratu, odnosno u agresiji na Ukrajinu. Najprije je to bilo rusko povlačenje sa sjevera Ukrajine kojim je Kremlj faktično odustao od osvajanje cijele Ukrajine. Druga prekretnica je snažna i brza ukrajinska kontraofenziva u sjeveroistočnoj Ukrajini, njome se pokazalo kako ukrajinske snage imaju mogućnost pobjede u ratu.

Lako je moguće da gledamo treću ratnu prekretnicu i ponovno preoblikovanje ciljeva ruske strane, ali s pravom su svi oprezni glede ukupnog tumačenja razvoja agresije i značenja ovog razvoja za epilog samog rata", dodaje.

"Ključno je bilo odustajanje Rusije od Kijeva"

Ipak smatra da je najvažnija prekretnica bila odustajanje Rusije od Kijeva. "Po meni je ključna prekretnica svakako bila odustajanje Kremlja od osvajanja cijele Ukrajine, zauzimanja Kijeva, ali zapravo svi čekamo nešto što bi označilo početak kraja rata, u diplomatskom ili vojnom smislu.

Sumirano, prerano je tumačiti događaje oko Hersona, ali doista se radi o jako zanimljivom razvoju događaja. Nažalost, sam kraj još se ne vidi i puno je nedoumica i pitanja na koja čekamo odgovor", dodaje.

Odgovorio je na pitanje koje su to nedoumice: "Primjerice, koliko će biti teška zima pred nama, posebno govoreći u humanitarnom smislu, a s obzirom na uništavanje kritične energetske infrastrukture u Ukrajini od strane Rusa. Ukrajinci se dobro nose, ali to su teški udarci ispod pojasa u ovom prljavom agresivnom ratu koji je pokrenula Rusija."

Analitičar Ogorec: Ovo je veliki poraz Rusije, ali ne i najveći

Vojni analitičar Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica, također je za Index komentirao događanja oko Hersona. "Ovo je svakako veliki poraz, ne znam je li najveći. Mislim da je veći poraz povlačenje iz okolice Harkiva. Ovo je sad prije svega dokaz da Rusi nemaju snage da zadrže Herson. Nemaju snage kako bi djelovali prema Odesi.

Ne zaboravimo da im je Odesa bila cilj, ovo je situacija koja pokazuje da nemaju snage, da je došlo do zastoja i to je ono što vidimo oko ovog povlačenja", govori. Dodaje kako se s opravdanjem strahuje da bi Rusi tijekom povlačenja mogli uništiti veliku branu.

"To bi moglo izazvati veliki broj mrtvih, dizanje te brane u zrak bi značilo masovno izlijevanje vode, što bi onemogućilo Ukrajincima daljnje napredovanje, ali i velike gubitke", kaže.

>>Bivši zapovjednik NATO-a o povlačenju Rusa iz Hersona: Lako moguće da je zamka

Bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika snaga NATO-a i umirovljeni britanski general Richard Shirreff jutros je za Sky News rekao da postoji "pristojna vjerojatnost" da je najavljeno rusko povlačenje iz Hersona - zamka. "U svakom slučaju, Ukrajinci bi trebali biti na oprezu u daljnjem napredovanju, definitivno na oprezu", rekao je.

"Ruski apetiti su u drugom planu, kreće bitka za Donbas"

Je li ovo točka preokreta? "Ne možemo to reći, rekao bih da je ona ukrajinska protuofenziva u rujnu bila točka preokreta. Od onda su Rusi u defenzivi, povlače se... Ovo je samo nastavak te protuofenzive. Ruski apetiti su od onda u drugom planu", dodaje.

Kazao je da je sad nezahvalno bilo što prezentirati. "Pogotovo u ovom trenutku ne znamo što će se događati, hoće li biti razorena brana ili neće, je li Rusima u cilju da je unište, kako će Rusi organizirati obranu na Dnjepru, koji je velika rijeka, dakle ozbiljna prepreka za napredovanje Ukrajinaca. Tu Rusi mogu i porušiti mostove, ali opet - možda će ih i braniti.

Ima tu niz pitanja na koja nemamo odgovore, ali ono što je očito je da počinje ozbiljna borba za sam Donbas, na istoku će se nastaviti s još jačom ofenzivom Ukrajine", rekao je Ogorec dodajući kako razloge ovako uspješnog napredovanja Ukrajine treba tražiti i u njezinom naoružavanju od strane zemalja članica NATO-a.