Rusi sve jačim napadima pripremaju teren za veliku ofenzivu?

Foto: EPA

RUSKE snage sinoć su intenzivirale napade na Ukrajinu, naročito na istoku zemlje, gdje se očekuje velika ruska ofenziva. Tijekom noći su posebno intenzivno granatirane tri regije - Harkiv, Donjeck i Luhansk, navode ukrajinski izvori.

Uz to, Rusi su rano jutros napali tvornicu oklopnih vozila u predgrađu Kijeva, tvrdi rusko ministarstvo obrane. Eksplozije su se čule i u Lavovu na zapadu Ukrajine. Kako tvrde Ukrajinci, Rusi su iz aviona tipa Su-35 ispalili više projektila, koje je oborila ukrajinska protuzračna obrana u blizini Lavova. 

Ukrajinci su objavili da su odbili 10 ruskih napada u Donjecku i Luhansku, regijama na istoku u kojima se očekuju najžešće borbe kad krene velika ruska ofenziva.

CNN navodi kako bi intenziviranje napada moglo značiti pripreme za veliku ofenzivu na istok zemlje. 

Zapovjednik ukrajinske vojske: Hitno nam trebaju oružje i streljivo

Zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluznij, rekao je da je jučer razgovarao sa zapovjednikom američke vojske, generalom Markom Milleyjem. 

Kako je rekao Žaluznij, razgovarali su o "žestokim borbama na granici regija Harkiv i Izjum, odbijanju ruske ofenzive u Luhansku i Donjecku, kritičnoj situaciji oko opkoljenog i razorenog Mariupolja te raketnim napadima diljem Ukrajine".

"Još jednom sam naglasio hitnu potrebu oružanih snaga Ukrajine za naoružanjem i streljivom, koji nam trebaju kako bismo ojačali svoje obrambene kapacitete", rekao je Žaluznij.