Rusi obećali Kubi pšenicu i naftu da ovi povećaju proizvodnju šećera i ruma

Ilustracija: Shutterstock

RUSKI dužnosnici i poduzetnici potpisali su nekoliko sporazuma s kubanskim kolegama na forumu u Havani ovaj tjedan, dogovorivši se da će povećati proizvodnju šećera i ruma, osigurati opskrbu otočne komunističke zemlje pšenicom i sirovom naftom te obnoviti zapuštene turističke objekte.

Dugotrajni politički saveznici, oba pod američkim sankcijama - pokušavaju osnažiti ekonomske veze pojednostavljivanjem trgovine i ulaganja. "Sporazumi predstavljaju povijesnu prekretnicu u našim bilateralnim i poslovnim odnosima", rekao je Ricardo Cabrisas, kubanski ministar vanjske trgovine, na zatvaranju foruma danas.

Rum i šećer za naftu i pšenicu

Jedan od sporazuma uključuje to da će ruski Prodintorg opskrbiti kubansku državnu kompaniju Alimport pšenicom, s ciljem "garancije sigurnosti" opskrbe kubanskog stanovništva. Drugi sporazum predviđa otvaranja tržnice Rusmarket na kojoj će se prodavati proizvodi iz Rusije, uključujući hranu i kućne potrepštine.

Treći sporazum tiče se obnove trošnih stambenih obalnih zajednica Tarare, čije su bijele pješčane plaže tek nekoliko minuta od Havane "idealne za uživanje u oceanu, ribarenju i ronjenju." Među ostalim sporazumima je i onaj o rusko-kubanskoj tvornici koja će proizvoditi rum, što bi trebalo pospješiti izvoz tog hvaljenog kubanskog alkoholnog pića.

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Černišenko danas je također najavio ponovnu uspostavu redovite zračne linije između Rusije i Kube, obustavljene od ožujka 2022. zbog sukoba u Ukrajini.