Rusija je sve agresivnija, Amerika se okreće sebi. Europa je na prekretnici

Medicinske setre u Kijevu tuguju na mjesto nedavnog ruskog udara na dječju bolnicu Foto: Profimedia

Samo nekoliko sati prije nego što su blindirani crni SUV-ovi koji su prevozili desetke europskih čelnika jučer škripali po šljunku engleske palače Blenheim, republikanski potpredsjednički kandidat JD Vance upozorio je strane partnere SAD-a.

"Zajedno ćemo učiniti da naši saveznici podijele teret osiguravanja svjetskog mira", rekao je na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju. "Nema više besplatnog ručka za nacije koje izdaju velikodušnost američkih poreznih obveznika", dodao je.

Trumpova desna ruka kaže da se Ukrajina mora nagoditi

To čak nije bila ni najoštrija retorika koju smo čuli od senatora iz Ohija, koji je glasao protiv američkog dodatnog paketa pomoći Ukrajini koji je usvojen u travnju.

U veljači je na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji rekao da je "američki sigurnosni pokrivač dopustio atrofiju europske sigurnosti", tvrdeći da je u svijetu u kojem je proizvodnja streljiva ograničena jedina opcija za Ukrajinu - nagodba. Ukratko - desna ruka čovjeka koji će vjerojatno drugi put postati američki predsjednik smatra da bi Ukrajina trebala dio svoj teritorija predati Rusiji.

Vance nije iznosio originalne misli, nego je ponavljao ono što već dugo govori Donald Trump, koji je dugo kritizirao NATO i optuživao partnere u sigurnosnom savezu da nisu platili pravedan udio. Bivši predsjednik također je nagovijestio smanjenje vojne pomoći Ukrajini i tvrdio da bi mogao riješiti rat kroz pregovore u 24 sata ako bude ponovno izabran.

"Europa treba stajati na vlastitim nogama"

Pa ipak, raspoloženje među europskim čelnicima koji su se jučer okupili u dvorcu u engleskom Oxfordshireu je odlučno, navodi CNN u svojoj analizi.

"Mislim da tko god pobijedi u američkoj utrci... bit će više Amerika na prvom mjestu", rekao je belgijski premijer Alexander De Croo za CNN. "I mislim da je jedini odgovor na to da Europa treba stajati na vlastitim nogama... ono što vidimo na republikanskoj konvenciji to potvrđuje."

Finski predsjednik Alexander Stubb, čelnik jedne od najnovijih članica NATO-a, pročitao je Vanceovu knjigu Hillbilly Elegy, opisavši je kao "jako dobru". Oprezno je komentirao izolacionističke sklonosti Trumpa i Vancea. "Jesam li zabrinut? Ne. Jer Sjedinjene Države žele ostati supersila", rekao je za CNN.

"Moramo biti sposobniji obraniti se"

"Odbija li se rebalansiranje? Da. Europa mora više voditi računa o svojoj obrani", dodao je.

Danska premijerka Mette Frederiksen tvrdi da to što Europa pojačava svoju predanost vlastitoj sigurnosti nema nikakve veze s SAD-om. "Moramo biti sposobniji obraniti se. Rusija je sve agresivnija, ne samo kada je u pitanju Ukrajina", rekla je za CNN. "Sada smo svaki dan svjedoci hibridnih napada, cyber napada, dezinformacija...", dodaje.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer, koji je tek dva tjedna na dužnosti, nadao se da će summit u četvrtak, na kojem će sudjelovati 42 europska šefa država ili vlada, biti snažan iskaz jedinstva, "signal Rusiji o našoj odlučnosti".

Problem zvan Orban

Pa ipak, jedan čelnik EU je Rusiji signalizirao nešto sasvim drugo. Mađarski premijer Viktor Orban, koji nikada nije podržavao vojnu pomoć Ukrajini, izabrao je prvi tjedan svog rotirajućeg predsjedanja EU ovog mjeseca da posjeti predsjednika Vladimira Putina u Moskvi, i to u, kako je rekao, "mirovnoj misiji".

Cilj posjeta bio je ispunjavanje njegove "kršćanske dužnosti", rekao je Orban jučer za CNN. "Pokušavam dati sve od sebe da sve uvjerim da je mir bolji od rata… nije ih lako uvjeriti." Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovno je jučer izabrana na još jedan petogodišnji mandat, nazvala je Orbanovo putovanje "misijom davanja ustupaka agresoru".

Zelenski je bio jasan o Orbanu

Govoreći na sastanku u palači Blenheim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je otvoren. Očuvanje europskog jedinstva ključno je za dugotrajni mir, rekao je. "Ali ako netko u Europi pokušava rješavati probleme drugima iza leđa, ako netko želi putovati u prijestolnicu rata, zašto bismo onda takvu osobu uopće razmatrali? EU i NATO mogu rješavati sva svoja pitanja bez te jedne osobe."

Europa je u Blenheimu uspjela pokazati jedinstvo, ali ono se suočava sa sve većim testovima. Oni uključuju mogućnost nove američke administracije koja bi mogla povući svoju potporu Ukrajini, ali i sve aktivnijeg skeptika prema Ukrajini u svojim redovima, zaključuje CNN u analizi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.