Rusija je odlučila da je Trump njihov kandidat, tvrdi bivši šef Mossada

Screenshot: Youtube/IPS & HerzliyaConference

BIVŠI šef izraelske tajne službe Mossad, Tamir Pardo, tvrdi da je Rusija upotrijebila desetke tisuća virtualnih botova kako bi utjecala na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. u korist Donalda Trumpa, ali ne zato što je Trump veliki prijatelj Rusije. 

Pardo je to izjavio na izraelskoj konferenciji u ponedjeljak, obrazlažući da su Rusi jednostavno podržali kandidata koji im se činio politički najkorisnijim. 

Naime, Rusi su, smatra Pardo, prvo pogledali političku kartu Washingtona. "I pomislili su, za kojeg kandidata bismo htjeli da sjedi u Bijeloj kući? Tko će nam pomoći da ostvarimo svoje ciljeve? I izabrali su njega. Od tog trenutka, upotrijebili su sustav botova kroz cijelo predizborno razdoblje i utrkivali su se s njim za predsjednika", rekao je.

Pardo: Botovi i lažne vijesti su najveća prijetnja demokraciji

Pardo i drugi eksperti na ovoj konferenciji govorili su o opasnostima koje predstavljaju botovi, računalni programi dizajnirani da automatski rade i imitiraju cyber-aktivnost ljudskog korisnika, pišu izraelske novine Haaretz.

"Ono što smo vidjeli dosad u vezi botova i iskrivljavanja informacija samo je vrh ledenog brijega. To je najveća prijetnja posljednjih godina i prijeti osnovnim vrijednostima koje dijelimo - demokraciji i svjetskom poretku stvorenom nakon Drugog svjetskog rata", ocijenio je Pardo.

Upotreba botova i lažnih vijesti na internetu je globalni problem s kojim se Izrael mora biti spreman nositi, upozorio je bivši špijunski šef svoje sunarodnjake. Na digitalnom bojištu rat je čist, u usporedbi sa smrću i uništenjem na fizičkom bojištu - ali botovi i lažne vijesti predstavljaju pravu prijetnju čovječanstvu, kao i Izraelu konkretno, dodao je i istaknuo da sve demokratske države moraju djelovati brzo.

Trump možda misli da su botovi djelovali u njegovu korist, ali isti ti botovi mogu se iskoristiti kako bi ga srušili. Političari su ključni za zaustavljanje kaosa koji su botovi stvorili, zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.