Rusija obustavlja dostavu plina Ukrajini u odgovoru na zamračenje Krima

Foto: Hina

RUSIJA je danas rekla da će prekinuti opskrbu plina Ukrajini i zaprijetila obustavom dostave ugljena zbog razmirica uzrokovanih nedavnim zamračenjem Krima.

Ruski ministar energije Alexander Novak je optužio ukrajinske vlasti da namjerno odbijaju popraviti električne vodove prema Krimu koje su saboteri uništili tijekom vikenda zbog čega oko dva milijuna ljudi na poluotoku ovisi o generatorima za izvanredne situacije.

> Izvanredno stanje: Krim u mraku nakon potpunog prekida isporuke struje iz Ukrajine

Reuters se poziva na izjave dvojice ukrajinskih zastupnika koje sugeriraju da Kijev namjerno priječi uspostavu opskrbe električnom energijom, a situacija bi mogla potpiriti napetosti između Ukrajine i proruskih boraca na istoku zemlje gdje je u posljednjim danima zabilježen porast incidenata nakon dva mjeseca relativnog mira. 

"Danas ili sutra će se zaustaviti dostava plina zbog izostanka plaćanja unaprijed," rekao je Novak za radio postaju Vesti FM.

Ministar je dodao da ukrajinske vlasti ne dozvoljavaju popravak električne mreže "zbog neke vrste političke motivacije" i njihovo nedjelovanje nazvao zločinom. "Postoje različite opcije, političke, ekonomske," odgovorio je Novak na pitanje o eventualnoj ruskoj odmazdi, prenosi Trust.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.