Rusija otkrila djelomične podatke o broju poginulih vojnika u Ukrajini

Foto: Profimedia

Rusija je otvorila dijelove svojih podataka o broju poginulih ruskih vojnika, nekoliko dana nakon što su ruski demografi objavili svoje istraživanje o broju stradalih u ruskoj agresiji na Ukrajinu, prenosi Newsweek.

Alexey Raksha, demograf koji je prethodno radio u statističkoj agenciji Federalne državne službe za statistiku Rusije (Rosstat), otkrio je jučer da je Rosstat izbrisao dva stupca podataka koji sadrže pojedinosti o broju smrtnih slučajeva.

Najmanje 71.000 poginulih ruskih vojnika

Izvorne podatke upotrijebio je nezavisni list Important Stories, koji je procijenio da je najmanje 71.000 ruskih vojnika umrla od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Nezavisne ruske novinske kuće Mediazona i Meduza također su 5. srpnja objavile zajedničku istragu o poginulim vojnicima u ratu, u kojoj su korišteni podaci iz Državnog registra. Mediji su otkrili da je do kraja lipnja otprilike 120.000 ruskih vojnika poginulo od početka sukoba, "ali stvarni broj mogao bi biti čak 140.000".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u veljači da je u ratu ubijeno više od 30.000 ukrajinskih vojnika. Nezavisne procjene govore o desecima tisuća mrtvih ukrajinskih vojnika i civila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.