Rusija prema novom zakonu može novinare i blogere prozvati stranim agentima

Foto: Epa

RUSIJA prema izmijenjenom zakonu o medijima može prozvati neovisne novinare i blogere stranim agentima, oznakom kojom se već imenuju određene medijske i nevladine organizacije koje se bave politikom i primaju sredstva iz inozemstva.

Izmijenjeni zakon, koji je jučer potpisao predsjednik Putin, osudili su EU, Amnesty International i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Strani agent" bio je termin kojim su se označavali politički disidenti iz sovjetske ere.

Rusija tvrdi da se radi o odgovoru SAD-u

Rusija tvrdi kako je izvorni nacrt zakona za medije uveden 2017. godine kao odgovor na zahtjev Sjedinjenih Država da se ruski RT registrira kao strani agent u SAD-u.

Međutim, prvi zakon o stranim agentima uveden je u Rusiji 2012. godine i bio je usmjeren na nevladine organizacije, uključujući dobrotvorne organizacije i grupe civilnog društva koje primaju strana sredstava i bave se političkim zbivanjima u toj zemlji, piše BBC.

Moraju imati oznaku – strani agenti

Zanimljivo je da je antikorupcijska kampanja Alekseja Navalnija, koja je usmjerena protiv Putina, također proglašena stranim agentom.

Organizacije, a sada i pojedinci koji su imenovani stranim agentima, moraju staviti tu oznaku na svoje publikacije i nadležnim organima predati detaljnu papirologiju ili ih čekaju stroge novčane kazne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.