Rusi tvrde da su zauzeli ključnu ukrajinsku poziciju na Dnjepru. Ukrajina: To je laž

Foto: EPA

Rusija tvrdi da je zauzela ključnu poziciju na Dnjepru. Radi se o dijelu bojišta koje je pod teškom paljbom još od kraja prošle godine. Jučer je ruski ministar obrane rekao da su ruske snage ponovno zauzele selo Krinki koje su Ukrajinci oslobodili u studenom. Rusija je pojačala ofenzivu i prošli tjedan zauzela Avdijivku. Ukrajinske snage u Krinkiju od studenog se opiru ruskim napadima, prenosi Telegraph.

"Službeno vas informiramo da to nije istina", rekli su iz zapovjednog centra ukrajinske vojske. "Obrambene snage južne Ukrajine i dalje su na svojim pozicijama u Krinkiju." Tvrde da su Rusi u napadu pretrpjeli značajne gubitke te da su se povukli. Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, jučer je Putinu rekao da su ukrajinske snage "počišćene" iz Krinkija.

Američki Institut za ratna istraživanja napisao je da su dostupni vizualni dokaz, kao i izvješća s obiju strana, potvrđuju da Ukrajinci još drže poziciju te da nema dokaza o nedavnom ruskom napadu.

Putin je uručio medalje pilotima koji su sudjelovali u osvajanju Avdijivke. Nazvao je taj događaj prekretnicom u ratu. "Zahvaljujući junačkim djelima i izvrsnoj pripremi, postigli smo prekretnicu na najtežim dijelovima bojišta", rekao je ruski predsjednik.

U okupiranoj Ukrajini ruski general Valerij Gerasimov podijelio je medalje vojnicima koji su zauzeli Avdijivku. "Danas je postignut glavni cilj: Avdijivka je oslobođena", rekao je. Dodao je da je Avdijivka brzo zauzeta, ali da je tome prethodio dug period priprema. Ruske snage mjesecima su pokušavale zauzeti Avdijivku.