Slučajevi kuge u Kini i Mongoliji, Rusija zabranila lov i jedenje svizaca

Foto: 123rf

RUSIJA je pojačala patrole kako bi zaustavila one mještane koji love svisce blizu ruske granice s Kinom i Mongolijom, nakon što su te zemlje prijavile moguće slučajeve bubonske kuge koju mogu prenositi ove životinje.

Vlasti u Bayannuru, gradu u kineskoj regiji u središnjoj Mongoliji, objavile su u nedjelju upozorenje nakon što su zdravstveni djelatnici u bolnici prijavili mogući slučaj ove smrtonosne bolesti, piše The Guardian.

Kineska regija zabranila je lov i konzumaciju velikih glodavaca i zamolila javnost da prijave sve sumnjive slučajeve, kao i sve bolesne ili mrtve svisce.

Crna smrt

Susjedna Mongolija također je prošlog tjedna prijavila dva slučaja bubonske kuge koja su povezana s ljudima koji jedu meso svisca.

Vlasti ruske regije Altaj, koja graniči s Kazahstanom, Kinom i Mongolijom, priopćile su kako dužnosnici patroliraju tim područjem kako bi osigurali provedbu zabrane lova svisca i upozorili ljude na moguće opasnosti, prenijela je tiskovna agencija TASS.

Bubonska kuga, u srednjem vijeku poznata kao crna smrt, izrazito je zarazna i često smrtonosna bolest koju šire glodavci. Danas se može liječiti antibioticima.

Pročitajte više