Ruska agentica izlazi iz američkog zatvora, odmah će je vratiti u Moskvu

Foto,.

CRVENOKOSA agentica iz Rusije Maria Butina uskoro se vraća kući u Moskvu. Naime, danas bi trebala biti puštena iz zatvora na Floridi i odmah prepraćena na avion za Rusiju, rekao je njen odvjetnik.

Butina, koja je priznala da je ruska agentica, osuđena je na sudu u Washingtonu na 18 mjeseci zatvora zbog toga što se infiltrirala u američki politički aparat zahvaljujući svojim vezama s NRA-om, moćnim lobijem za oružje.

Butina je priznala da se urotila s ruskim dužnosnikom i dvojicom Amerikanaca od 2015. do njezina uhićenja u srpnju kako bi se ubacila u Nacionalnu udrugu vatrenog oružja i stvorila neslužbene linije komunikacije kako bi pokušala utjecati na to da politika Washingtona prema Moskvi bude više prijateljska.

Ostalo je nerazjašnjeno je li Maria Butina zapravo obavještajna operativka čiji zadatak je bio infiltrirati američke političke krugove ili je samo bezazleno htjela ostvarivati kontakte s ljudima i tako postala žrtva neke veće konspiracije koja se odnosi na miješanje Rusije u američke izbore, piše Al Jazeera.

"Nikada nisam krila svoju ljubav prema svojoj domovini, ili prema ovoj zemlji (Americi)... volim obje zemlje i radila sam na izgradnji mira", izjavila je Butina iz zatvora za radio NPR.

Početkom 2013. godine Butina je ostvarila suradnju njezine grupe koja se zalagala za pravo na oružje i američkog NRA-a.

Društvene mreže Marije Butine bile su prepune slika s raznim oružjem, zbog čega je NRA-u bila osobito simpatična. Čak je i stupila u ljubavnu vezu sa srednje pozicioniranim američkim republikancem i službenikom NRA-a Paulom Ericksonom.

Američko tužiteljstvo navodi kako Butina nije bila samo studentica na American Universityju nego se redovito sastajala s obavještajnim djelatnicima ruske ambasade u Washingtonu. Iako službeno nije bila zaposlenica nijedne moskovske obavještajne službe, svjesno je sudjelovala u tzv. "uočavanju i procjeni" potencijalnih ciljeva špijunaže u SAD-u.

"Molim za vaš oprost, ja nisam ova zla osoba kakvom me se opisuje u medijima", izjavila je Butina na sudu pred izricanje presude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.