Ruska centralna banka spušta ključnu kamatu: "Situacija je bolja od očekivanja"

Foto: EPA

UPRAVNI odbor ruske centralne banke na današnjoj sjednici još je jednom odlučio sniziti ključnu stopu - ovaj put za 0.5 postotnih bodova, na 7.5 posto godišnje, priopćila je Banka Rusije. 

"Dana 16. rujna 2022. Upravni odbor Banke Rusije odlučio je smanjiti ključnu stopu za 50 bp (bazičnih bodova - bilješka TASS-a) na 7.5% godišnje. Trenutačne stope rasta potrošačkih cijena ostaju niske, što pridonosi daljnjem usporavanju godišnje inflacije. To je zbog utjecaja niza jednokratnih čimbenika i suzdržane potražnje potrošača. Dinamika poslovne aktivnosti je bolja nego što je Banka Rusije očekivala u srpnju", napominje Središnja banka, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. 

Međutim, kako navode, vanjski uvjeti za rusko gospodarstvo ostaju teški i nastavljaju značajno ograničavati gospodarsku aktivnost.

Dodali su kako će središnja banka donositi daljnje odluke o ključnoj stopi, uzimajući u obzir dinamiku inflacije i proces restrukturiranja ruskog gospodarstva.

Godišnja inflacija u Rusiji u kolovozu je pala na 14.3 posto, a prema procjenama od 9. rujna pala je na 14.1 posto, izvijestila je Središnja banka Ruske Federacije.