Ruska vojska namjerno odugovlači s osvajanjem Bahmuta. Ovo su razlozi

Foto: EPA

BITKA za Bahmut vodi se na puno više razina nego što se to na prvi pogled čini. Novinski izvještaji uglavnom govore o teškim uličnim borbama i procjenjuju koje dijelove grada koja strana kontrolira. No to je samo prva razina. One druge, podjednako važne, rijetko se spominje.

Obrana Bahmuta visi o koncu. Obje prometnice preko kojih su se snabdijevale ukrajinske snage prekinute su. Južna T0504 vodi u dio grada koji je već dulje ili ničija zona ili pod ruskim nadzorom.

Sjeverna prometnica O0506, koja sa sjevera preko sela Hromove vodi u dio koji Ukrajinci još uvijek kontroliraju, više nije sigurna jer su se ruske snage približile (ovisno o karti koju uzmete kao vjerodostojnu) ili do same prometnice ili su udaljene manje od 200 metara od nje. Jedina opskrbna ruta sada vodi preko sela Ivanivske po poljskim putovima pa preko oranica.

 

Rusi bi mogli prekinuti sve opskrbne pravce i natjerati Ukrajince na bijeg

Zbog toga bi osvajanjem Ivanivske Rusi potpuno prekinuli sve opskrbne pravce i natjerali ukrajinske snage na povlačenje. Iako su ruski položaji južno od Ivanivske udaljeni tek dva kilometra, velikog napada nema. Kako Wagner nije dovoljno opremljen ni uvježban za takvu ofenzivnu operaciju, nju bi morala izvesti ruska vojska. Međutim, ruski vojni zapovjednici to ne čine.

Stoga ne čudi da se Jevgenij Prigožin stalno pjeni i optužuje ruski vojni vrh za izdaju. I nije daleko od istine. Nije nikakva tajna da ni ruski ministar obrane Sergej Šojgu ni načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov ne podnose Prigožina. Koliko ih je puta javno kritizirao te još više blatio pred Putinom, nije ni čudno.

Zbog toga ni Šojgu ni Gerasimov nemaju ama baš nikakvu namjeru pomoći Prigožinu da njegov Wagner uspješno dovrši bitku za Bahmut. Dapače, bilo bi im sasvim po volji da bitka završi neodlučeno. Po mogućnosti uz potpuni raspad Wagnera.

Wagner bi se zaista mogao raspasti

A taj cilj uopće nije neostvariv. Američki izvori procjenjivali su početkom ove godine da Wagner broji oko 50 tisuća vojnika. Od toga su čak 80 posto činili zatvorenici koje je Prigožin krajem prošle godine skupio na najgorim ruskim kazamatima.

Dileri, silovatelji, ubojice – Prigožin nije birao. I svi su dobili ugovore na šest mjeseci koji im jamče da će, ako prežive, biti amnestirani od svih presuda te se u Rusiju vratiti kao slobodni ljudi. Prigožin je najveći dio zatvorenika regrutirao u rujnu, listopadu i studenom prošle godine, što znači da su im ugovori ili istekli ili samo što nisu. To, pak, znači da Wagner hitno treba novu popunu.

Pokušaji velike kampanje novačenja po srednjim školama i sportskim klubovima neslavno su propali zbog pobune roditelja uz snažnu potporu ministarstva obrane, koje nije htjelo ponovno jačanje Wagnera, a još manje da im Prigožin uzima novake i prije nego što dospiju na odsluženje vojnog roka.

Prigožin je spas od potpunog gašenja pronašao u samom Putinu

Kako Wagner više ne smije regrutirati po kaznionicama, a ministarstvo obrane samo provodi intenzivnu kampanju privlačenja novih vojnika, Prigožin je spas od potpunog gašenja pronašao u samom Vladimiru Putinu.

Institut za ratne studije (ISW) je 17. travnja objavio vijest da je Putin osobno odobrio prebacivanje ljudstva za tri motorizirane pješačke brigade Wagneru. ISW nije objavio broj dodijeljenih vojnika (najvjerojatnije 15 tisuća), ali je ustvrdio da se radi o mobiliziranim pričuvnicima.

Osim što ljudstvo za tri brigade nikako neće moći nadomjestiti 40 tisuća bivših kriminalaca, koji su sada slobodni ljudi, ni borbeni moral nesretnika koji su ne samo mobilizirani već i na silu dodijeljeni Wagneru neće biti odveć visok. Nije vjerojatno ni da će s njima Wagner išta uspjeti postići. Puno je vjerojatnije da će biti pobuna, dezertiranja i predaja.

Vojska namjerno kalkulira s okončanjem bitke za Bahmut

Prigožin je itekako svjestan svega toga i činjenice da bi vrlo lako sve zasluge za osvajanje Bahmuta mogli prisvojiti Šojgu i Gerasimov. Njih dvojica koriste kašnjenje priprema za veliku ukrajinsku proljetnu ofenzivu te, procjenjujući da imaju dva, a možda i tri tjedna do nje, zajednički kalkuliraju kad je najbolji trenutak da dovrše bitku za Bahmut i da pritom do kraja iscrpe Wagner.

Naime, Prigožin svakodnevno tjera svoje preostale kažnjenike da ginu u uličnim borbama ne bi li pobjedonosno okončali sedam mjeseci krvarenja. Gerasimov (koji je i zapovjednik svih ruskih snaga u Ukrajini) je oko Bahmuta rasporedio elitne zračno-desantne snage koje bi u svakom trenutku mogle osvojiti Ivanivsku i time Ukrajincima potpuno onemogućiti opskrbu snaga u Bahmutu. Samo je pitanje odabira najboljeg trenutka.

Prigožinu će biti još teže pronaći regrute za Wagner

U međuvremenu je Prigožin dobio brigu više u formiranju konkurentskih privatnih vojnih postrojbi nalik Wagneru, a sve na poticaj (te vjerojatno uz obilatu pomoć) ruskog ministarstva obrane. Najdalje je otišla najbogatija ruska tvrtka Gazprom, koja je financirala formiranje najmanje četiri plaćeničke postrojbe. Za razliku od Wagnera, one su pod potpunim nadzorom ministarstva obrane. S obzirom na ogroman financijski potencijal Gazproma, Prigožinu će biti još teže pronaći novo ljudstvo za Wagner.

Prva plaćenička postrojba Gazproma nazvana Redut već se našla u otvorenom sukobu s Wagnerom. Nakon teških borbi Wagner je 20. ili 21. travnja osvojio rovove iz kojih su ukrajinski vojnici štitili prilaz cesti O0506.

Na zahtjev lokalnih zapovjednika ruske vojske položaji su prepušteni postrojbi Redut, čiji su se pripadnici razbježali pri prvom malo jačem ukrajinskom napadu 25. travnja. I tako rezultate Wagnerovih višemjesečnih napada sveli ne baš na početak, ali bitno unazadili. Stoga ne čude burne reakcije vagnerovaca koji su otvoreno prijetili odmazdom.

 

Šojgu i Gerasimov će napraviti baš sve da uguše Wagner

Usprkos Putinovoj potpori, Prigožinu je jasno da će Šojgu i Gerasimov učiniti sve što je u njihovoj moći da uguše Wagner. Dugoročno Prigožin nema nikakve šanse u sukobu s ruskim vojnim vrhom. A bez snažnog Wagnera, politički utjecaj Prigožina vrlo će brzo okopnjeti.

Stoga ne čudi što daje ovakve izjave: "Mislim da je ovo što se danas događa zločin protiv Rusije i ruskog naroda. Zločinci moraju odgovarati. No moje snage će napredovati po svaku cijenu samo da bi samljele ukrajinsku vojsku i prekinule njenu ofenzivu." A ruski vojni vrh naziva izdajnicima i kriminalcima.

S početkom velike ukrajinske ofenzive težište novinarskih izvještaja neminovno će se premjestiti s Bahmuta na druge dijelove bojišta. Ovisno o tijeku i uspjesima Ukrajinaca, ruski mediji će pisati o drugim bitkama i gradovima tražeći primjere herojskog otpora ruskih snaga, bez obzira bili oni stvarni ili tek fikcija.

Vojni vrh će Prigožinu naplatiti sve uvrede i ponižavanja 

U svakom slučaju Bahmut će izgubiti na značaju, a s njim i Wagner i Prigožin. Bez medijskog utjecaja Prigožin će vrlo brzo ostati i bez političke moći te se ozbiljno približiti trenutku kad će Šojgu i Gerasimov "naplatiti" sve silne uvrede i ponižavanja.

Zbog svega toga, nađu li se snage Wagnera na putu ukrajinskih tenkova ili ne, do kraja velike ukrajinske ofenzive Prigožin će ostati i bez ljudi i bez toliko željene medijske pažnje. Zna da se bliži kraj njegove privatne vojske i jedino čemu se može nadati jest da to neće biti i njegov kraj. Tko zna, možda ga "car" Putin još jednom spasi.