Ruske trupe opasno nadiru prema Pokrovsku. Jesu li se Ukrajinci gadno prevarili?

Foto: Profimedia

Ruske trupe napredovale su u selo Novohrodivka u istočnoj Ukrajini u srijedu, piše Forbes u analizi stanja na ratištu. To ih pozicionira samo osam kilometara od Pokrovska, glavnog cilja gotovo jednogodišnje ruske ofenzive na istoku. Ako je operacija u Kursku trebala biti diverzija koja bi olakšala stanje Ukrajincima na istoku Ukrajine, može se reći da je propala - smatra David Axe, vojni analitičar Forbesa.

Ukrajinska vojska nema mnogo dodatnih trupa za raspoređivanje na frontu kod Pokrovska. Mnoge rezerve koje je imala prije mjesec dana sada sudjeluju u iznenadnoj ukrajinskoj invaziji na rusku oblast Kursk. Ukrajinski lideri konačno počinju shvaćati hitnost situacije i ravnotežu snage na osi Pokrovska. "Situacija je izuzetno teška", priznao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu.

Nastavak bitke za Avdiivku

Nadolazeća bitka za Pokrovsk, grad koji je prije rata imao 60 tisuća stanovnika - od kojih su mnogi sada u izbjeglištvu - zapravo je nastavak bitke za Avdiivku, koja je završila ukrajinskim povlačenjem u veljači. Avdiivka, otprilike 38 kilometara istočno od Pokrovska, bila je tvrđava koja je štitila naselja, željezničke pruge i ceste na zapadu.

Kada je ukrajinski garnizon u Avdiivki ostao bez streljiva sredinom veljače te se povukao - što je izravan rezultat dugotrajne blokade američke pomoći Ukrajini od strane Rusiji naklonjenih republikanskih zakonodavaca u američkom Kongresu - ostavio je logističku infrastrukturu na zapadu izloženom ruskim napadima.

Da, ti napadi su Ruse skupo koštali, ali Kremlj je bio spreman žrtvovati tisuće života i stotine oklopnih vozila za priliku da zauzme Pokrovsk - i to s dobrim razlogom.

Zašto je važan Pokrovsk?

Pokrovsk se nalazi "na ključnom raskrižju više željezničkih linija", objasnila je ukrajinska analitička grupa Frontelligence Insight. "Postao je ključna točka za isporuku i distribuciju putem željezničkog prometa, olakšavajući opskrbu ukrajinskih snaga duž širokog fronta, od Vuhledara do sjevera Donjecka i dalje."

Zauzimanjem Pokrovska, Rusija bi mogla oslabiti ukrajinsku obranu duž cijele istočne linije fronte, a to je ključan preduvjet za širu rusku ofenzivu, koja bi mogla rezultirati potpunim zauzimanjem Donjecke oblasti.

Kada je ukrajinsko zapovjedništvo, na čelu s generalom Oleksandrom Sirskim, odlučilo napasti Kursk s jakim snagama sastavljenim od nekoliko tisuća vojnika iz osam ili više brigada, iznenadilo je neke promatrače. Zašto te trupe nisu poslane kao pojačanje u Pokrovsk?

Jedno velikodušno tumačenje ukrajinske strategije u Kursku jest da je invazija imala za cilj povući ruske pukovnije s istoka, smanjujući pritisak na Pokrovsk. U tom smislu, invazija na Kursk možda je bila diverzija.

Ako je tako, nije uspjela. "Ofenziva u Kurskoj regiji ne samo da nije potaknula premještanje ruskih snaga iz Donjecka već je i pogoršala nedostatak ukrajinskog ljudstva u toj regiji", zaključio je proukrajinski tim Conflict Intelligence Team (CIT).

Umjesto da pošalje svoje najbolje trupe u Kursk kako bi zaustavio ukrajinsko napredovanje, Kremlj je okupio neskladne protunapadne snage, uključujući mnoge mlade i slabo obučene regrute. Ova pojačanja su usporila, ali nisu zaustavila ukrajinsku invaziju. Još važnije za rusku strategiju, omogućila su Kremlju da zadrži svoje istočne snage netaknutima.

Ofenziva na istoku dobiva na zamahu

Rezultat, tri tjedna nakon ukrajinske invazije na Kursk, jest da ruska ofenziva na istoku ne samo da se nastavlja već dobiva i na zamahu. "Iako smo očekivali da će selo Novohrodivka biti zauzeto u nadolazećim danima", primijetio je CIT, "brzina napredovanja ruskih snaga premašila je naša očekivanja, ne samo da nije usporila kako se približavala selu već se čak i ubrzala."

Šest ukrajinskih brigada koje brane Pokrovsk brojčano su nadmašene otprilike dva prema jedan. Bez pomoći, možda neće imati izbora nego predati Pokrovsk - i to uskoro. "Ako ukrajinsko zapovjedništvo ne poduzme mjere za stabilizaciju situacije, ruske snage bi se mogle naći na periferiji Pokrovska unutar nekoliko tjedana, za razliku od mjeseci kako smo ranije vjerovali", upozorio je CIT.

"Ukrajinsko vodstvo ima nekoliko opcija za stabilizaciju linije, uključujući raspoređivanje novoformiranih brigada, premještanje snaga iz područja Kurska i Harkiva ili povlačenje bataljuna sa stabilnijih frontova", objasnio je Frontelligence Insight. "Hoće li ukrajinsko zapovjedništvo poduzeti ove korake, ostaje za vidjeti."

Optimističan ishod za Ukrajince bio bi da glavni stožer u Kijevu pronađe snage za jačanje linije izvan Pokrovska, te da te snage nanesu takve gubitke ruskim brigadama i pukovnijama da jednostavno ne mogu nastaviti svoj napredak.

Rusi gube vojnike, ali…

To nije nemoguć zadatak. Rusi gube stotine ljudi i desetke vozila svaki dan na istoku. "Gubici neprijatelja na smjeru prema Pokrovsku već peti tjedan ostaju na rekordno visokoj razini", navodi ukrajinski Centar za obrambene strategije.

Ali nitko ne zna točno kada će takvi visoki gubici postati preveliki za rusku vojsku. U naletu optimizma krajem prošle godine, estonsko ministarstvo obrane predvidjelo je da bi Ukrajina mogla preokrenuti tijek rata 2024. godine, nanijevši gubitke Rusiji eliminacijom oko sto tisuća ruskih vojnika u roku od 12 mjeseci.

Zapravo, Ukrajina je vjerojatno izbacila iz stroja Rusiji oko 100 tisuća vojnika već u prvih šest mjeseci ove godine, ali je činjenica da Rusija ipak nastavlja napadati i napredovati prema Pokrovsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.