Ruski diplomat: Razmjena zarobljenika s SAD-om je i dalje moguća

Foto: EPA

RUSIJA i SAD više puta su bili na rubu dogovora o razmjeni zarobljenika, rekao je visoki ruski diplomat Sergej Rjabkov, dodavši da je dogovor još uvijek moguć prije kraja godine.

Bidenova administracija već mjesecima pokušava dogovoriti oslobađanje košarkaške zvijezde Brittney Griner i još jednog Amerikanca zatvorenog u Rusiji. Riječ je o američkom marincu Paulu Whelanu, kojeg Rusi optužuju za špijunažu.

"Washington je zlorabio diplomaciju"

Na pitanje novinara je li moguća razmjena prije kraja godine, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov odgovorio je da šansa uvijek postoji, piše ABC.

"Bilo je nekoliko prilika kada se činilo da će odluka u korist razmjene zatvorenika biti donesena, ali to se nikada nije dogodilo. Ako bi se to dogodilo, to bi nedvojbeno poslalo pozitivan signal da nije sve tako krajnje beznadno u rusko-američkim odnosima", rekao je Rjabkov.

Ponovio je poziv da Moskva i SAD diskretno porazgovaraju o tom pitanju i suzdrže se od davanja javnih izjava. Požalio se da je "Washington zlorabio diplomaciju" i da "nije bilo tihe diplomacije". "To nije pomoglo u dogovoru", rekao je.

Rusi žele da im SAD preda poznatog trgovca oružjem

Ranije ovog mjeseca košarkašica Griner je počela služiti devetogodišnju kaznu zbog posjedovanja ulja kanabisa. Zatvorena je 350 kilometara daleko od Moskve. Sportašica je uhićena u veljači kada su carinici rekli da su u njezinoj prtljazi u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pronašli spremnike s uljem kanabisa.

Na suđenju je Griner priznala da je ulje kanabisa imala u svojoj prtljazi, ali je također rekla da ga je spakirala nenamjerno u žurbi da ode na let i da nije imala kriminalnu namjeru. Njezina obrana pisala je izjave u kojima stoji da joj je kanabis bio prepisan za liječenje kronične boli.

Whelan služi kaznu od 16 godina u Rusiji nakon što je osuđen za optužbe za špijunažu, koje je negirao. Associated Press i druge novinske organizacije izvijestile su da je Washington ponudio razmjenu Griner i Whelana za Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju kaznu u SAD-u i svojedobno je dobio nadimak "Trgovac smrću".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.