Ruski komunisti skromno obilježili 150. godišnjicu Lenjinova rođenja

Foto: EPA

SA ZAŠTITNIM maskama na licu i crvenom zastavom u ruci, šačica ruskih komunista položila je u srijedu cvijeće kod mauzoleja u kojem počiva Lenjin, u povodu 150. godišnjice njegova rođenja, na Crvenom trgu u Moskvi koji je zbog pandemije koronavirusa inače sablasno pust.

Daleko od parada, koje je Komunistička partija organizirala svake godine u povodu rođendana utemeljitelja bivšeg SSSR-a, proslave su ovaj put bile skromne zbog izolacije pa se okupilo samo nekoliko desetaka ljudi.

Noseći zaštitne maske, crvene šalove i uglavnom poštujući distancu, položili su cvijeće kod mauzoleja, dok je proljetno sunčano vrijeme povremeno prekidao snijeg.

„Dogovorili smo se da ćemo poštovati sve mjere opreza. Većina sudionika bila je s maskama i držali su distancu. Nazočni su bili čelnici stranke, zastupnici i dužnosnici moskovskih i regionalnih organizacija”, rekao je komunistički zastupnik Jurij Afonin za TASS.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera izolacije u Moskvi, Komunistička partija odlučila je proslave odgoditi za jesen.

Mediji su također na svoj način obilježili Lenjinovo rođenje. List Komsomolskaja Pravda objavio je imaginarni „intervju” s Lenjinom o aktualnim pitanjima temeljeći ga na njegovim spisima i izvješćima.

Kanal RT koji financira Kremlj objavio je nekoliko humorističnih videa u kojima glumac glumi Lenjina kako slavi rođendan u suvremenoj Rusiji, ali posve sam zbog izolacije.

Lenjinovi posmrtni ostaci počivaju u njegovu mauzoleju gotovo 30 godina nakon raspada SSSR-a, a njihova sudbina kontroverzno je pitanje u zemlji.

Predsjednik Vladimir Putin u prosincu je ocijenio da Lenjina, koji je umro 1924., ne bi trebalo dirati dok god su „životi i sudbine puno ljudi s njime povezani... povezani s uspjesima prošlosti, sa sovjetskim vremenima”.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.