Ruski mladići optuženi za anarhizam prerezali žile na suđenju

Screenshot: YouTube/Ruptly

DVOJICA Rusa kojima se sudi zbog pripadanja anarhističkoj organizaciji prerezala su žile u moskovskoj sudnici. Ruslanu Kostjlenkovu (25) i Vjacheslavu Krjukovu (20) sudi se zbog ekstremizma i aktivnosti unutar grupe Novoje Velichije (Nova veličina).

Službenici su ih ubrzo uklonili s njihovih mjesta u sudnici, a za sada nema novih informacija o njihovom zdravstvenom stanju, piše BBC.

Predali zahtjev za kućnim pritvorom

Obojica mladića predala su zahtjev za kućnim pritvorom, no to im je odbijeno. Nakon što im je sud obrazložio razlog za neprihvaćanje zahtjeva, mladići su navodno sucu rekli kako se radi o nepravednom suđenju.

"Slava Rusiji, sloboda Rusiji, sloboda političkim zatvorenicima!" dodali su i prerezali žile na zapešću.

Odvjetnik Aleksander Lupashko rekao je da nije jasno kako su osumnjičeni uspjeli u sudnicu unijeti oštre predmete.

"Provjerili su ih psi. Ne razumijem. Izgleda da su uspjeli unijeti komad stakla ili oštrice", dodao je.

Tinejdžeri htjeli svrgnuti Putina?

Svetlana Sidorkina, odvjetnica Ruslana Kostjlenkova, rekla je kako mladići to više nisu mogli podnijeti, pogotovo zato što svi dokazi upućuju na to da nisu počinili nikakav zločin.

Kostjlenkov i Krjukov dio su skupine od 10 mladih ljudi kojoj se sudi zbog optužbi za sudjelovanje i organizaciju ekstremističke organizacije koja je pokušala svrgnuti vladu Vladimira Putina. Među osumnjičenima ima i tinejdžera. Cijeli slučaj tužiteljstva navodno se temelji na svjedočenju policajca koji se na tajnom zadatku pridružio skupini.

Prema informacijama iz medija, protiv jedne članice grupe, Anne Pavlikove (19), već je podignuta optužnica. U zatvoru joj se pogoršalo zdravlje, a kasnije je stavljena u kućni pritvor.

Organizacije za ljudska prava smatraju da su dokazi namješteni, a roditelji osumnjičenih kažu kako je skupina na sastancima razgovarala o stvarima iz svakodnevnog života kao što su škola, posao, a u nekim slučajevima i politika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.