Ruski kazališni i filmski redatelj ipak ne ide u zatvor

Foto: Epa

RUSKI kazališni i filmski redatelj Kiril Serebrenjikov osuđen je danas u Moskvi na uvjetnu zatvorsku kaznu za pronevjeru državnog novca u spornom slučaju.

Sud u Moskvi danas je proglasio Kirila Serebrenjikova krivim za pronevjeru. 

Tužitelji su za njega tražili šest godina zatvora, a on niječe optužbe i tvrdi da je nedužan. 

Suđenje, koje je počelo prije tri godine, redateljevi podupiratelji smatraju političkim procesom koji ugrožava umjetničke slobode u Rusiji.

"Serebrenjikovljeva rehabilitacija moguća je bez stvarne kazne" lišavanja slobode, ocijenila je sutkinja Oleska Mendeljejeva koja ga je osudila na uvjetnu trogodišnju zatvorsku kaznu, zabranu obnašanja ravnateljske dužnosti u kulturnim organizacijama, novčanu kaznu i tri godine kušnje.

Kiril Serebrenjikov (50) nije htio komentirati sudsku odluku.

"Kirila je zaprepastila osuda, ali je sretan što se vraća kući", rekao je njegov odvjetnik Dmitrij Haritonov.

Suoptuženicima također uvjetna kazna

Dvojici suoptuženika u tom predmetu, Juriju Itinu i Konstantinu Malobrodskom, izrečena je dvogodišnja, odnosno trogodišnja uvjetna kazna. Četvrta optuženica Sofija Apfelbaum osuđena je na novčanu kaznu.

Sutkinja je u obrazloženju navela da su optuženici djelovali kao organizirana kriminalna skupina i da je Kiril Serebrenjikov "bio njihov vođa i smišljao je kako prikriti pronevjeru".

Neki promatrači ovaj slučaj povezuju s redateljevim kritikama upućenima Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja je u dobrom odnosu s ruskom vladom. Rusko ministarstvo kulture podržalo je suđenje. 

Serebrenjikov je prošle godine, dok je bio u kućnom pritvoru, u odsutnosti nagrađen jednom od najprestižnijih ruskih filmskih nagrada za svoj film Ljeto o poznatoj sovjetskoj rock zvijezdi Viktoru Coju. Tjedan dana poslije je pušten iz kućnog pritvora u kojem je proveo godinu i pol. 

Odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji uoči izricanja kazne, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert istaknuo je da "pravo na slobodu govora i na iznošenje različitih političkih stajališta" vrijedi i "u Rusiji".

Olivier Py, ravnatelj festivala u Avignonu te blizak Kirilu Serebrenjikovu, kritizirao je u razgovoru za AFP "politički proces i povratak staljinizmu".

Oko 3000 istaknutih osoba iz svijeta kulture pozvalo je u ponedjeljak ministarstvo kulture da odustane od tužbi upozorivši da je riječ o "izmišljenom slučaju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.