Ruskog disidenta dvaput otrovali i strpali u zatvor. Sud u Moskvi odbio njegovu žalbu

Foto: Profimedia

Sud u Moskvi danas je presudio da rusko Istražno povjerenstvo nije dužno pokrenuti istragu o dvama pokušajima ubojstva zatvorenog ruskog disidenta Vladimira Kara-Murze, izvijestila je nezavisna novinska kuća Mediazona.

Kara-Murza je rođen u Moskvi i ima i rusku i britansku putovnicu. U travnju prošle godine osuđen je na 25 godina zatvora u sibirskoj kaznenoj koloniji u regiji Omsk pod optužbom za izdaju, nakon što je više puta osudio rusku ofenzivu i rat u Ukrajini i lobirao za zapadne sankcije protiv Moskve. Žalba na presudu koju je uložio odbijena je ovaj mjesec.

Dvaput ga otrovali, FSB ga pratio

Trenutačno boravi u kaznenoj ćeliji dugačkoj tri metra i širokoj metar i pol, gotovo 10.000 kilometara daleko od svoje supruge i djece koji žive u Sjedinjenim Državama. 

Ovaj 42-godišnji diplomant Sveučilišta u Cambridgeu, bivši novinar i političar dosad je preživio dva pokušaja trovanja. Razbolio se i hospitaliziran je u Moskvi 2015., nekoliko mjeseci nakon što je njegov kolega, oporbeni čelnik Boris Nemcov ubijen iz vatrenog oružja dok je prelazio most nedaleko od zidina Kremlja. Kara-Murza je uhićen u travnju 2022. godine nakon što je CNN emitirao intervju u kojem on govori da Rusiju vodi "režim ubojica".

Godine 2017. Kara-Murza je stavljen u medicinski induciranu komu, a na životu su ga održavali aparati.

Zajednička istraga koju je vodio list Bellingcat naknadno je otkrila da je Kara-Murzu pratila ista jedinica ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) koja je navodno otrovala i oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog 2020. Navaljni je umro u sibirskome zatvoru u veljači ove godine

Supruga strahuje za njegov život

Kara-Murzina supruga Evgenija kaže da su pokušaji trovanja prouzročili poremećaj u živčanom sustavu. Pretpostavlja se da je razvio polineuropatiju, stanje živaca koje utječe na sposobnost osjeta u stopalima i rukama. Evgenija kaže da strahuje za njegov život dok je u zatvoru.  

Njegov odvjetnik je Istražnom odboru uputio zahtjev za ispitivanjem trovanja, no on je odbijen. Moskovski gradski sud u utorak je odbio Kara-Murzinu žalbu na te odluke, prenijela je Mediazona, koja izvještava o ljudskim pravima i sudskim slučajevima u Rusiji.

Vladimir Kara-Murza je tvrdnje istražitelja po kojima se razgovaralo sa svjedocima i provela se istraga ubojstva na sudu nazvao "izravnom, dokumentiranom laži", obraćajući se sugovornicima putem videolinka iz sibirskog zatvora u kojemu se nalazi, prenosi Mediazona.

Istodobno je javno izrazio potporu ruskoj kazališnoj redateljici Ženji Berkovič i dramaturginji Svetlani Petrijčuk, protiv kojih je suđenje počelo u ponedjeljak u Moskvi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.