Ruža Tomašić: Pravo žene na izbor završava tamo gdje počinje djetetovo pravo na život!

Foto: Facebook  

EUROPSKI je parlament jučer raspravljao povodom kontroverznog poljskog prijedloga zakona o pobačaju kojim bi se pobačaj u potpunosti zabranio i kriminalizirao, a ženama prijetila kazna i do pet godina robije.

Uz Biljanu Borzan, u raspravi je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sudjelovala i Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu. U vrlo intenzivnoj i žustroj debati u kojoj su se od strane nekih zastupnika opetovano čuli povišeni tonovi i rječnik neprimjeren za Visoki dom u kojemu reprezentiraju svoje države članice, stoji u priopćenju iz ureda Ruže Tomašić.

Zastupnica Tomašić uvodno je konstatirala da je navedena najava uznemirila veliki broj građana Poljske od kojih mnogi prosvjeduju na ulicama glavnog grada te da je zadaća odgovorne vlasti uvažavanje mišljenja svih građana i pružanje jasnih odgovora na njihova pitanja i strahove. Uvjerena je da će tako postupiti i poljska vlada u ovom konkretnom slučaju.

"Pravo na izbor žene moramo braniti. Ona mora imati pravo izabrati kad će stupiti u spolni odnos, mora imati pravo birati osobu s kojom će to učiniti i mora imati pravo na izbor između različitih metoda planiranja obitelji. Želimo li slobodno društvo, žena u njemu mora biti slobodna donositi važne odluke koje se primarno tiču nje same" – naglasila je Tomašić.

Na kraju je naglasila da je primarno shvatiti samo jednu stvar - sloboda svakoga od nas završava tamo gdje počinje tuđa.

"Pravo žene na izbor završava tamo gdje počinje djetetovo pravo na život!", naglasila je.

Tomašić smatra da se Europska unija nema što miješati se u pitanje zakonske regulacije pobačaja te da je to pitanje koje trebaju individualno rješavati države.

Govor Ruže Tomašić možete pogledati ovdje:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.