Ryanair: Očekujemo godišnji gubitak od milijardu eura, ali i pristojno ljeto

Foto: EPA

IRSKI avioprijevoznik Ryanair izvijestio je o oštrom padu prihoda na kraju prošle godine, procijenivši da će financijsku godinu zaključiti s blizu milijardu eura gubitka, ali i da bi "ljeto trebalo biti pristojno".

Zadnja tri mjeseca 2020. godine najveći europski niskobudžetni prijevoznik zaključio je s neto gubitkom od 306 milijuna eura. U istom razdoblju godine ranije poslovao je s neto dobiti od 88 milijuna eura.

Prihodi su mu potonuli na 340 milijuna eura. U istom razdoblju godine ranije iznosili su 1.91 milijardu eura.

U razdoblju od listopada do prosinca kompanija je zbog ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa prevezla samo osam milijuna putnika, čak 78 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije.

U financijskoj godini koja završava u ožujku najveći europski niskobudžetni prijevoznik očekuje gubitak u rasponu od 850 do 950 milijuna eura, pet puta veći od prethodnog rekorda u 2009. godini.

"Covid-19 i dalje hara zrakoplovnim sektorom. Financijska 2021. bit će najizazovnija godina u 35-godišnjoj povijesti Ryanaira", objavio je izvršni direktor Michael O'Leary.

Kompanija ipak očekuje ubrzani oporavak između srpnja i rujna, u drugom financijskom tromjesečju, i povratak na 70 i 90 posto normalne razine u drugoj polovini financijske godine, između listopada i ožujka iduće godine.

"Nadamo se da će, kako se ljeto bude bližilo vrhuncu, ograničenja biti ublažena... A suspregnuta je potražnja ogromna. Mislim da bi ljeto moglo biti razumno", rekao je glavni financijski direktor Neil Sorahan.

Zimi se "nadamo povratku u neku normalu", dodao je Sorahan.

Analitičari smatraju da Ryanair spada među prijevoznike najbolje pozicionirane da prevladaju koronakrizu s obzirom na puno gotovine u bilanci i činjenicu da ne leti na udaljene destinacije niti nudi letove u poslovnoj klasi.

Na kraju prošle godine Ryanair je, prema izvješću, imao na raspolaganju 3.5 milijardi eura gotovine, milijardu manje nego na kraju rujna.

Tvrtka je potvrdila procjenu prema kojoj bi u poslovnoj godini koja završava u ožujku trebala prevesti između 26 i 30 milijuna putnika, u usporedbi sa 149 milijuna prevezenih u prethodnoj financijskoj godini.

Upozorili su ipak na rizik da bi brojka mogla biti bliže "donjem dijelu raspona".