Sabor će sutra raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi

Ilustracija: Shutterstock

ZASTUPNICI će sutra raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi kojim će se osigurati provedba ciljeva i mjera poljoprivredne politike u programskom razdoblju od 2023. do 2027. te ekološke proizvodnje u skladu sa zajedničkim pravilima.

Zakonom će se regulatorno osnažiti i normativni okvir u dijelu odredbi vezanih uz provedbu operativnih programa proizvođačkih organizacija i organoleptičkih analiza djevičanskih maslinovih ulja.

Republika Hrvatska je, kao i ostale države članice EU, obvezna osnovati Nacionalnu mrežu Zajedničke poljoprivredne politike putem koje se umrežavaju organizacije i uprave, savjetnici, istraživači i drugi inovacijski akteri te ostali akteri u području poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Zastupnici će raspraviti i izmjene i dopune Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kojemu je cilj doprinijeti ostvarivanju načela opće sigurnosti hrane i očuvanja prirodnih poljoprivrednih resursa unaprjeđenjem i povećavanjem konkurentnosti OPG-a te jačanjem društvene, gospodarske i ekološke uloge OPG-a.

Predloženim zakonima osigurat će se i prilagodba hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Uz to, osigurat će se sadržajno unaprjeđenje teksta postojećih zakona u cjelini uvođenjem novih normativnih rješenja te nomotehničkom doradom pojedinih zakonskih odredbi.

Cilj normativnih intervencija u vidu izmjena i dopuna Zakona o OPG-u jest potreba sadržajnog unaprjeđenja pojedinih dijelova zakona, kao i otkloniti pojedina normativna rješenja koja su se u praksi pokazala neodgovarajućima.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog odluke saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da se članom Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije za preostali dio mandata, umjesto Marka Primorca koji je postao ministar financija, imenuje Davor Zoričić.