Poljoprivrednici se bune protiv novog zakona o sjemenu, sutra kreće rasprava

Ilustracija Foto: Marin Tironi/PIXSELL

SABOR će sutra nastaviti s radom raspravom o Prijedlogu zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja kojim se nastoji urediti proizvodnju te stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala.

Taj zakonski prijedlog koji će se pred zastupnicima naći u prvom čitanju već je doživio brojne kritike poljoprivrednih udruga, ali i oporbenih zastupnika. Tvrde da će se njime uništiti domaća proizvodnja autohtonog sjemena, da pred poljoprivredne proizvođače koji dorađuju sjeme za vlastitu uporabu stavlja iste uvjeti kao i za proizvođače sjemena namijenjena tržištu kao i da favorizira multinacionalne kompanije.

> Inicijativa za zaštitu sjemena: Novi zakon će ograničiti korištenje lokalnih sorti

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede odbacili su te tvrdnje, poručivši kako se novim zakonom želi uvesti red u sjemenarsku proizvodnju.

Uvodi se pojam "sjeme s poljoprivrednog gospodarstva"

Kako bi proizvođači imali mogućnost korištenja zdravog i kvalitetnog sjemena proizvedenog na vlastitom gospodarstvu, uvodi se pojam "sjeme s poljoprivrednog gospodarstva", što tim gospodarstvima omogućuje da za vlastite potrebe proizvode sjeme i koriste ga na svom gospodarstvu, a nisu obvezni proći postupak certifikacije sjemena, budući da isto sjeme neće stavljati na tržište. Takvo sjeme morat će proći postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost štetnih organizama, bolesti i korova, s obzirom na to da je urod zaraženih usjeva toksičan za ljude i životinje, stoji u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Glavni cilj Zakona o sjemenu je urediti proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala žitarica, krmnog bilja, repe, povrća, krumpira, uljarica i predivog bilja, loze, voća i ukrasnog bilja. Također, odrediti nadležnost pojedinih tijela i urediti propise, inspekcijski nadzor kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva.

Kako bi se očuvale autohtone, tradicionalne sorte i pohranile u banku biljnih gena, predloženi Zakon propisuje donošenje Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora kroz koji će se definirati detaljne aktivnosti koje će provoditi sudionici navedenog Nacionalnog programa, navodi se, među ostalim, u obrazloženju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.