Saborskim zastupnicima počeli uskrsni praznici, neće raditi skoro tri tjedna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNICIMA u saboru danas su započeli uskrsni praznici.

Nakon što su danas zasjedali nešto više od dva sata u kojima su izmijenili saborski poslovnik, ali i zakone o obrani i služenju u oružanim snagama te još nekoliko zakona, predsjednik sabora Jandroković objavio im je radosnu vijest.

Radosna objava

"Poštovane zastupnice i zastupnici, ovime zaključujemo 7. sjednicu hrvatskog sabora. Najavljujem početak 8. sjednice, kako je i planirano, 11. travnja 2018. godine"; rekao je Jandroković.

Nije propustio ni čestitati nadolazeći blagdan.

"Svima želim sretan Uskrs, ugodne uskrsne blagdane i u ime svih vas i svim hrvatskim građanima. Hvala i vidimo se", izgovarao je dok su zastupnici već ustajali iz svojih klupa i u niskom se startu pripremali za odlazak na praznike.

Jedino su Miru Bulja, čini se, pogodile Jandrokovićeve riječi pa je sa zastupničkog mjesta uključio mikrofon i rekao: "Tako je rekao papa Andrej Istanbulski".

Godišnji su imali i prije tri tjedna

Saborski zastupnici, inače, u komadu nisu radili ni mjesec dana. Podsjetimo, 16. veljače otišli su na dvanaestodnevni godišnji odmor s kojeg su se vratili 28. veljače.

Ni samim zastupnicima nije bilo jasno zbog čega su usred veljače bili na odmoru. Predsjednik sabora Gordan Jandroković nije htio objasniti razlog pauze nego je samo rekao kako nitko nije imao ništa protiv te odluke.

Napomenimo i da, u pravilu, sabor zasjeda samo tri dana u tjednu, od srijede do petka, a tek rijetko više od toga.

Prosječan hrvatski radnik s prosječnom hrvatskom plaćom u prosjeku radi pet dana tjedno. U 493 dana, otkad je konstituiran 9. saziv, prosječni radnik odradio je 350 dana. Ako uzmemo u obzir da je u tom periodu prosječni radnik iskoristio svoja dva do tri tjedna godišnjeg odmora, možemo reći da je odradio oko 320 dana.

Rade duplo manje od prosječnog građanina, a zarađuju troduplo više

U 493 dana otkad je konstituiran 9. saziv, saborski zastupnici odradili su ukupno 156 dana. U usporedbi s njima, prosječan hrvatski radnik odradio je 320 dana. Dakle, dvostruko više.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Hrvatskoj za studeni prošle godine iznosila je 6190 kuna.

Prosječna plaća zastupnika u Hrvatskom saboru iznosi oko 15 tisuća kuna. Međutim, na nju se još zbrajaju putni troškovi, dnevnice i slični troškovi. Uz zbrojene dodatne troškove, plaćene novcem poreznih obveznika, možemo reći da je prosječna plaća zastupnika, s dodacima, trostruko veća od prosječne plaće hrvatskog radnika.