SAD blokira britanski sud na britanskom otoku. Tamo je strogo čuvana vojna baza

Foto: Profimedia, Google Maps

Američka vlada blokirala je održavanje ročišta jednog britanskog suda na britanskom teritoriju zbog sigurnosnih razloga, doznaje BBC. Vrhovni sud Britanskog teritorija u Indijskom oceanu (BIOT) trebao je ovog tjedna održati raspravu o tome je li skupina migranata bila nezakonito zatočena na otoku Diego Garcia. Na tom otoku se nalazi britansko-američka vojna baza i pristup je strogo ograničen.

SAD je prošlog tjedna povukao dopuštenje da odvjetnici koji zastupaju migrante i BBC pristupe otoku te je rekao da osobama koje ipak stignu na ročište neće osigurati prijevoz, smještaj ili hranu dok se sigurnosna pitanja ne riješe.

U četvrtak kasno navečer - nekoliko sati prije polaska letova na prvu dionicu putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstva prema Indijskom oceanu - sud je BBC-ju proslijedio nalog kojim se poništava saslušanje. O sljedećim koracima u ovom slučaju odlučivat će se na sudovima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tajnovita vojna baza

Velika Britanija je 1965. preuzela kontrolu nad otočjem Chagos, čiji je dio i Diego Garcia, od svoje tadašnje kolonije Mauricijusa. Postupno je iselila tamošnjih 1000 stanovnika kako bi napravila mjesta za vojnu bazu.

Sporazumi potpisani 1966. omogućili su početno razdoblje od 50 godina američkog korištenja teritorija, plus dodatnih 20 godina. Sporazum je zatim produžen 2016. i sada bi trebao isteći 2036. godine, prema web stranici BIOT-a. BIOT-om se upravlja iz Londona, ali se opisuje kao teritorij "ustavno drugačiji" od Ujedinjenog Kraljevstva.

Mauricijus je stekao neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1968. godine i tvrdi da su otoci njegovi, a najviši sud Ujedinjenih naroda presudio je da je uprava Ujedinjenog Kraljevstva nad teritorijem nezakonita i da mora prestati.

Većina osoblja i resursa na Diego Garciji pod kontrolom je SAD-a, uključujući većinu smještaja i prijevoza na otoku, kao i restorane i trgovine. Američki vojni zapovjednik iz sigurnosnih razloga može onemogućiti pristup područjima kojima upravlja ili ih kontrolira američka vojska.

Nije jasno o kakvoj se sigurnosnoj zabrinutosti ovdje radi, ali izgleda da se u velikoj mjeri odnosi na "posjet licu mjesta" tijekom ročišta, a koji je trebao uključivati migrantski kamp i druge dijelove otoka. BIOT-ova službena web stranica navodi da je pristup otocima dopušten samo "onima koji imaju veze s vojnim objektom ili s upravom teritorija."

Važna baza za SAD

Diego Garcia je važna strateška baza za SAD. Posljednjih desetljeća američki su zrakoplovi iz ove baze polijetali u bombardiranje Afganistana i Iraka.
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila je da su letovi za prijevoz zatočenika sletjeli na to područje 2002. kako bi napunili gorivo, iako je bivši ravnatelj CIA-e Mike Hayden zanijekao da je baza ikad korištena za smještaj i ispitivanje osumnjičenika za terorizam.

Deseci Tamila iz Šri Lanke iskrcali su se na otok u listopadu 2021. godine i podnijeli zahtjeve za azilom. Oko 60 ljudi, uključujući najmanje 16 djece, ostaje tamo dok se oko njihove sudbine vode složene pravne bitke.

Smješteni su u šatorima u ograđenom kampu, a čuva ih privatna zaštitarska tvrtka G4S. Neki su avionom prebačeni u Ruandu na liječenje nakon pokušaja samoubojstva, a oni čiji su zahtjevi prihvaćeni čekaju da se pronađe "sigurna treća zemlja" u koju će ih preseliti.

Predstavnici Ujedinjenih naroda posjetili su kamp krajem prošle godine i izvijestili da su uvjeti u njemu jednaki proizvoljnom pritvoru.
Ministarstvo vanjskih poslova prethodno je za BBC reklo da otok nije prikladan za život migranata te da "neumorno radi na obradi zahtjeva migranata i pronalaženju odgovarajuće treće zemlje za one čiji su zahtjevi prihvaćeni."

"Dobrobit i sigurnost migranata na BIOT-u bili su naš glavni prioritet u svakom trenutku", reklo je ministarstvo početkom ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.