Amerikanci: Učvršćujemo vojni savez s Japanom

Foto: EPA

SJEDINJENE Države i Japan rade na modernizaciji vojnog saveza pred prijetnjama iz Kine, Sjeverne Koreje i Rusije, rekao je u Tokiju američki ministar obrane Lloyd Austin. Visoki američki dužnosnik boravi u posjetu Tokiju gdje će održati kratke bilateralne razgovore prije nego što se uputi na sigurnosni summit u Singapuru.

Austin je uoči susreta s japanskim kolegom Yasukazuom Hamadom podsjetio da su njihove dvije zemlje pred zajedničkim izazovima zbog nasilničkog ponašanja Kine, opasnih provokacija Sjeverne Koreje i okrutnog ruskog rata u Ukrajini.

"No ujedinjuju nas zajednički interesi i zajedničke vrijednosti. Provodimo važne mjere radi modernizacije našeg saveza i uspješnijeg odvraćanja", dodao je Austin. Spomenuo je trilateralnu suradnju s Australijom i s Južnom Korejom te povećanje dinamike, djelokruga i razmjera vojnih vježbi.

Austin: Naše snage su sve jače i pokretnije

Američke i japanske snage su sve polivalentnije, snažnije i pokretnije, dodao je Austin, pohvalivši odluku Japana da se osposobi za protunapad i poboljša razmjenu informacija s Washingtonom. Austin je doputovao u Japan jučer, nekoliko sati pošto je Sjeverna Koreja pokušala, neuspješno, lansirati špijunski satelit koristeći se tehnologijom koju zabranjuju UN-ove rezolucije.

Krajem 2022. Japan, koji ima miroljubiv Ustav, obznanio je veliku promjenu svoje doktrine nacionalne sigurnosti, najavivši da će do 2027. povećati izdvajanje za obranu na 2 posto BDP-a, ocijenivši Kinu neviđenim strateškim izazovom svojoj sigurnosti.