Huti: Amerikanci i Britanci su napali Jemen. 14 poginulih

Foto: X

Hutistička televizija Al-Masira objavila je danas da je 14 ljudi ubijeno, a više od 30 ranjeno u američkim i britanskim napadima na jemensku pokrajinu Hodeidu.

Mediji su izvijestili da su napadi bili usmjereni na zgradu radija u Hodeidi i na luku Salif.

Američka i britanska vojska priopćile su da su sinoć pokrenule napade na ciljeve Huta u Jemenu da odvrate militantnu skupinu od daljnjeg ometanja plovidbe u Crvenom moru.

Napetosti u Crvenom moru

Središnje zapovjedništvo SAD-a je u priopćenju objavilo da su američke i britanske snage pogodile 13 ciljeva u jemenskim područjima pod kontrolom Huta. 

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je zajednička operacija bila usmjerena na tri lokacije u lučkom gradu Hodeidi na Crvenom moru, za koje je rečeno da su smještene bespilotne letjelice i oružje zemlja-zrak. "Kao i uvijek, pri planiranju napada posvećena je najveća pažnja kako bi se svaki rizik za civile ili nevojnu infrastrukturu sveo na najmanju moguću mjeru", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

"Izvođenje napada u satima mraka također je trebalo još više ublažiti takve rizike", dodali su.

Huti, koji kontroliraju glavni grad Jemena i najnaseljenija područja, od studenog napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti s Palestincima u ratu između Izraela i militanata Hamasa, zbog čega ih SAD-a i Britanija napadaju od veljače.

Vođa jemenskih Huta Malik al Huti u veljači je rekao: "Izraelska, američka i britanska agenda nastoji okončati palestinsko pitanje".

Dodao je da su operacije Huta u Crvenom moru "legitimne kako bi pomogle ljudima u Gazi i okončale nametnutu opsadu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.