SAD planira drastično povećati broj ukrajinskih vojnika na obuci u Njemačkoj

PENTAGON planira povećati broj ukrajinskih vojnika na obuci u bazi u Njemačkoj i to za više nego dvostruko, rekla su dvojica američkih vojnih dužnosnika za The New York Times. Odluku bi Biden trebao potpisati ovaj tjedan, a njome će američki instruktori od početka sljedeće godine mjesečno obučavati bataljune od 600 do 800 vojnika.

S obzirom na to da SAD trenutno obučava u prosjeku 300 Ukrajinaca mjesečno u njemačkom kampu, Times navodi da se radi o velikom povećanju. Od početka rata u veljači, Sjedinjene Države su obučile ukupno 3100 ukrajinskih vojnika, uglavnom u malim skupinama, i to za rad na specifičnom oružju poput topničkih sustava.

Naprednije taktike

Pentagon je obučavao 610 ukrajinskih vojnika u korištenju topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti ili HIMARS-a, naprednog raketnog bacača. Ukrajinske su trupe koristile te bacače za gađanje ciljeva daleko iza neprijateljskih linija, uključujući skladišta streljiva, zapovjedna mjesta i mostove.

U okviru proširenog programa, američki instruktori podučavat će veće skupine ukrajinskih vojnika naprednijim taktikama na bojnom polju, uključujući "kolektivnu obuku" poput koordinacije manevara kopnenih pješačkih trupa uz topničku potporu.

Zima usporila tempo

Novi režim obuke trebao bi se održati u bazi američke vojske u Grafenwoehru u Njemačkoj, gdje Pentagon provodi i obuku vlastitog kombiniranog naoružanja.

Ukrajinci su trenutno vrlo oprezni kod povlačenja većeg dijela vojnika s prve crte bojišnice, zbog čega ih na obuku šalju u manjim skupinama. No s obzirom na to zima usporava tempo ratovanja u mnogim dijelovima zemlje, u sljedećih nekoliko mjeseci veće su mogućnosti obuke brojnijih bataljuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.