SAD: Rusija je spremna na terorističke napade u Europi ako nastavi pomagati Ukrajini

RUSKI su obavještajci poslali svoje suradnike, skupinu neonacističkih ekstremista, da izvedu nekoliko nedavnih bombaških napada, odnosno da pošalju pisma koja sadrže eksplozive španjolskom premijeru, ministru obrane i stranim diplomatima, izjavili su za The New York Times američki dužnosnici citirajući i svoje europske kolege.

Trenutno je u tijeku istraga o šest pisama-bombi koja su krajem studenog i početkom prosinca poslana na nekoliko adresa u Madridu. U napadima, koje američki dužnosnici smatraju terorističkim, nitko nije ubijen. Zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva ozlijeđen je kada je jedan od paketa eksplodirao.

Istražitelji su se posljednjih tjedana usredotočili na Ruski carski pokret, radikalnu skupinu koja ima članove i suradnike diljem Europe te vojne centre za obuku u St. Petersburgu. Vjeruje se da skupina, koju je američki State Department proglasio globalnom terorističkom organizacijom, ima veze s ruskim obavještajnim agencijama. Španjolska je policija pratila njihove veze s krajnje desnim španjolskim organizacijama.

Testiranje "proxy" skupina

Američki dužnosnici kažu da su ruski časnici koji su upravljali "bombaškom kampanjom" izgleda imali namjeru iskoristiti nespremnost europskih vlada i potencijalno testirati svoje "proxy" skupine u slučaju da Moskva odluči eskalirati sukob.

Američki su dužnosnici naveli da je očigledni cilj akcije bio pokazati da bi Rusija i njezini opunomoćenici mogli izvesti terorističke napade diljem Europe, uključujući i glavne gradove država članica NATO-a koje pomažu u obrani Ukrajine. Španjolska je članica saveza i dala je Ukrajini vojnu i humanitarnu pomoć, kao i diplomatsku podršku, dodaju.

Jedno od pisama-bombi poslano je Instalazi, proizvođaču oružja u Zaragozi na sjeveroistoku Španjolske koji proizvodi bacače granata koje Španjolska daje Ukrajini, a drugo je otišlo u zračnu bazu Torrejón de Ardoz izvan Madrida.

Ipak, američki dužnosnici dodaju kako za sada nema znakova da je Moskva spremna pokrenuti opsežne i učestale tajne napade ili sabotaže u Europi. Ruski dužnosnici vjeruju da bi to moglo izazvati odgovor NATO-a i, potencijalno, širi sukob s Rusijom, prema dužnosnicima SAD-a i saveznika.

"Rusija šalje signale"

No dodaju i da bi se Putinova računica o terorističkim napadima mogla preokrenuti ako Rusija nastaviti trpjeti velike gubitke u Ukrajini. Putin je svojoj vojnoj obavještajnoj agenciji dao široku slobodu za razvoj i provođenje tajnih operacija u Europi, no za sada nije jasno u kojoj je mjeri Kremlj bio uključen u operaciju pisma-bombi, kažu.

"Ovo se čini kao hitac upozorenja", rekao je Nathan Sales, koordinator za borbu protiv terorizma State Departmenta u prijašnjoj administraciji, kada je Ruski carski pokret proglašen terorističkom organizacijom. "Rusija šalje signal da je spremna upotrijebiti terorističke posrednike za napad u pozadinskim područjima Zapada."

Tajna organizacija

Ruski časnici koji stoje iza bombaške kampanje rade za Glavnu upravu, koja se obično naziva GRU, jednu od agresivnijih moskovskih obavještajnih službi, kažu američki dužnosnici. Posljednjih godina skupina je nekažnjeno izvodila tajne akcije koje su uključivale ljudske žrtve.

Članovi agencije bili su uključeni u niz tajnih aktivnosti, od miješanja u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. do obaranja malezijskog civilnog zrakoplova iznad Ukrajine 2014., prema američkim dužnosnicima.

Jedan specifičan dio agencije, jedinica 29155, pokušao je destabilizirati Europu pokušajem državnog udara i ubojstava, prema američkim i europskim sigurnosnim dužnosnicima. Njegovi agenti uključuju ruske ratne veterane, a bio je toliko tajnovit da većina GRU operativaca vjerojatno nije znala da postoji. Američki i saveznički dužnosnici saznali su za jedinicu tek posljednjih godina.

Američki dužnosnici sumnjaju da su ruski časnici uključeni u akciju u Španjolskoj dio 161. centra za obuku stručnjaka za posebne namjene, u čijem se sjedištu u istočnoj Moskvi nalazi jedinica 29155, između ostalih skupina, kažu američki dužnosnici.

Španjolski istražitelji identificirali su "osobe od interesa" za koje vjeruju da su bile uključene u napade, rekao je jedan viši američki dužnosnik. Glasnogovornica španjolskog veleposlanstva u Washingtonu odbila je komentirati, pozivajući se na nastavak istrage.

Istrage ukazuju na Ruski carski pokret

Fiona Hill, viša direktorica za Europu i Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u Trumpovoj administraciji, rekla je da ne bi bilo iznenađujuće da je GRU uputio Ruski carski pokret da izvrši napade.

"Većina ovakvih organizacija je, naravno, povezana s ruskim obavještajcima, bilo GRU ili FSB", rekla je. "Često su samo paravan za obavještajne aktivnosti."

Američki i britanski obavještajni dužnosnici surađivali su sa španjolskom nacionalnom policijom i protuobavještajnim službenicima na istrazi. Njihove sumnje u Ruski carski pokret i GRU spojile su se krajem prošle godine, ubrzo nakon što su bombe otkrivene, kažu američki dužnosnici.

Radikalna skupina samo je djelomično povezana s ruskom vladom. Vodstvo pokreta kritiziralo je nesposobnost ruskog vodstva u ukrajinskom ratu i optužilo Putina za korupciju. Ipak, budući da grupa dijeli ciljeve Moskve da uzrokuje kaos u Europi, ruska obavještajna služba uspjela je utjecati na njezine operacije, tvrde američki dužnosnici.

State Department proglasio je skupinu i njezino vodstvo globalnim teroristima u travnju 2020., što je prvi put da je takva etiketa primijenjena na skupinu koja se zalaže za nadmoć bijele rase.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.