SAD uveo sankcije onima koji su pomagali u deportaciji ukrajinske djece

Ilustracija: Shutterstock

Američka veleposlanica u UN-u objavila je danas nove sankcije protiv subjekata i pojedinaca koje optužuje za umiješanost u odvođenje ukrajinske djece.

"Danas Sjedinjene Države uvode sankcije protiv dvaju subjekata i jedanaest pojedinaca koji su pomagali u prisilnom odvođenju i u deportaciji ukrajinske djece u kampove", rekla je Linda Thomas-Greenfield.

"Djeci je u kampu bio ispiran mozak"

"Uz to, donosimo mjere za uvođenje viznih ograničenja za tri navodna subjekta koji borave u Rusiji, zbog njihove umiješanosti u povrede prava ukrajinskih maloljetnika", dodala je na sastanku UN-ovog Vijeća sigurnosti, na dan kada Ukrajina slavi Dan neovisnosti.

"Rusija i njezini opunomoćenici uhitili su djecu koja su bježala od nasilja, prisilili su djecu da napuste školu i sirotište, a lokalni predstavnici su prevarili ili prisilili roditelje da pošalju djecu u takozvane ljetne kampove te su ih odbili vratiti", rekla je.

"U kampu im je bio ispiran mozak, a morali su polaziti vojnu obuku", rekla je.

"SAD neće šutjeti dok Rusija čini te ratne zločine i zločine protiv čovječnosti"

Ujedno je rekla da ima informaciju o tome da su bjeloruske vlasti pomagale u prijevozu ukrajinske djece u kampove u Bjelorusiji.  "SAD neće šutjeti dok Rusija čini te ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", upozorila je veleposlanica.

Međunarodni kazneni sud je izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina zbog nezakonitog odvođenja tisuća ukrajinske djece od veljače 2022. Moskva niječe optužbu.

Pročitajte više