Sanader je nepravomoćno osuđeni ratni profiter. Zašto neće ići u zatvor?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

BIVŠI premijer Ivo Sanader danas je osuđen za ratno profiterstvo. Dobio je dvije godine i šest mjeseci zatvora. 

No u zatvor neće ići. 

"Kaznu je, koliko ja znam, skoro duplo odslužio. Bio je u zatvoru 4 godine i par mjeseci, a ova je kazna na dvije godine i šest mjeseci, dakle on je kaznu odslužio", kazala je nakon presude Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. 

Je li to doista tako, i kako je došlo do toga, provjerili smo s odvjetnikom Veljkom Miljevićem. 

Miljević potvrdio - ako ovako ostane, Sanader ne ide u zatvor. Ima 21 mjesec viška zatvora

"Točno je da Sanader neće u zatvor jer je pod pretpostavkom da to sve tako ostane. Ovo je nepravomoćna presuda na koju idu žalbe. Na tu prvu presudu čuli smo izjavu kolegice iz Županijskog državnog odvjetništva Marije Vučko da su oni zadovoljni presudom, iz čega bi se dalo razabrati da se oni neće žaliti, ali to je još uvijek hipoteza. Ako zaista ne bi bilo žalbe DORH-a i pod pretpostavkom da se to potvrdi na Vrhovnom sudu, to bi značilo da on ovdje dobiva dvije i pol godine, a on je, prema dostupnim podacima, a postoji stroga zakonska odredba po kojoj se u izrečenu kaznu zatvora mora uračunati svaki dan lišenja slobode, on je četiri godine i tri mjeseca do sada bio u zatvoru. On ima viška 21 mjesec zatvora", pojasnio je Miljević. 

No odvjetnik napominje kako danas još nije načeto pitanje ukupne kazne jer se protiv Sanadera vodi sedam procesa. 

"Ako je osuđen za ratno profiterstvo, kazna je premala"

"Kad sve kazne budu pravomoćne, onda će morati biti izrečena kazna jedinstvena za kaznena djela u stjecaju. To što ovdje ima viška ne znači da će imati viška i u ukupnom zbiru. Gledamo li samo ovaj predmet izolirano, Sanader je, što u pritvoru, što u istražnom zatvoru, proveo više nego što mu je izrečeno presudom", dodao je Miljević.

S obzirom na to da je Sanader osuđen za ratno profiterstvo, kazna od dvije i pol godine zatvora se čini malom. S tim se slaže i Miljević. 

"Na prvu loptu se to čini kao školski primjer kompromisne presude. Ovdje imamo načelno da se radi o ratnom profiterstvu. To je Jadranka Sloković kritizirala kazavši da to nije bilo na račun svih građana Hrvatske. Ima tu materijala za njihove prigovore. Ali ako osudite nekoga da je ratni profiter, onda kazna odgovara tom djelu. Tu je imovinska korist od nekih 3,6 milijuna. Kazna nije primjerena zakonskoj kvalifikaciji djela", smatra Miljević.

Sanader osuđen za ratno profiterstvo, a kao olakotna okolnost mu se uzima sudjelovanje u Domovinskom ratu?!

Kao još jedan paradoks čini se činjenica da je Sanader osuđen za ratno profiterstvo.

"Na prvi pogled izgleda kontradiktorno. Ako se za to sudjelovanje uzme u obzir da je to kratko vrijeme i da je to bila jedna kazališna skupina. To je lijepo da je to sud ocijenio kao sudjelovanje u Domovinskom ratu. Doduše ne mora biti kontradiktorno jer je to bilo '91. godine, a ovo djelo je '94. ili '95", ocijenio je za Index Miljević. 

Prema njemu, još će puno biti natezanja u procesu Hypo u kojem je Sanader danas osuđen.

"Bit će još natezanja, a oslobađajuća presuda u slučaju HEP - DIOKI je očekivana"

"S Hypom će tu biti još povuci-potegni, tu mora još odrediti Vrhovni sud je li bilo ratno profiterstvo ili nije. Braniteljski par će tu usmjeriti tvoju oštricu. Ova presuda za HEP i DIOKI je bila očekivana. Iskaz Mravka je bio u svojstvu okrivljenika. Okrivljenik ne mora govoriti istinu u obrani i može se braniti kako god hoće. To je iskaz iz istrage ili iz predistražnog postupka, a nije ostavljena mogućnost provjere tog iskaza i kao takav je neupotrebljiv. Obrana nije mogla provjeriti taj iskaz, a u Ustavu stoji da onda takvi dokazi ne mogu biti valjani. U tom smislu je presuda bila očekivana. Za optužnicu je opasno, a u ovom slučaju i kobno, da se tužitelji dovode u situaciju da od jednog jedinog, i to personalnog dokaza, ovisi cijela optužnica", napomenuo je odvjetnik. 

"Sanaderova sudbina ovisi o Fimi mediji"

Miljević smatra da Sanaderova sudbina umnogome ovisi o slučaju Fimi media. 

"Ključna je Fimi media. Ona je glavna u tome svemu. Nakon Ustavne odluke i odluke Vrhovnog suda, taj proces ide svojim tijekom. Čini mi se da su čak i oni koji su imali neke dogovore i sporazume s DORH-om porekli počinjenje djela koja su prethodno priznali. Nakon što je Vrhovni sud ukinuo te sporazume, oni su povukli priznanja. Čini mi se da se tu smiješi isto ono što se dogodilo u ovom predmetu HEP - DIOKI gdje je Sanader oslobođen. Mislim da tu Sanader ima dobre šanse. Da li se trebalo do tog dovesti, to je drugo pitanje, ali Fimi medija je ključni predmet. 

Podsjetio je na slučaj INA - MOL koji je, kaže, pao u drugi plan. 

Problemi sa slučajem INA - MOL

"U slučaju Sanadera u pitanju je bila ogromna materija i treba biti strahovito pažljiv kod strukturiranja optužnica. Što će biti u kojoj optužnici, a što u kojoj neće. Mislim da tu nije dovoljna pažnja posvećena svemu tomu. Treba podsjetiti i na slučaj INA-MOL koji je sad otišao potpuno u drugi plan. Tu je situacija bila dosta čista, a onda se zakompliciralo sa supočiniteljem Hernadijem. Mislim da nije korektno ono što se događalo izvan našeg pravosuđa, a to je procesuiranje Hernadija u Mađarskoj. Upozorio sam da bi se Mađari mogli pozvati da mu je to već presuđeno i da mu se više ne može suditi. Ja sam i danas potpuno uvjeren da tu nemamo suđenje dvaput o istom, ali vidimo kako je tu došlo do prekida postupka. Inače bi taj proces bilo vrlo jednostavno riješiti. Možda redoslijed optužnica nije s pažnjom odabran", kazao je Miljević. 

Više nije izgledno da će Sanadera osuditi ni za Fimi mediju

Ponovno se vratio na slučaj Fimi medije u kojem su se stvari svojevremeno činile prilično čiste, a sada se ni taj slučaj više ne čini kao izgledan za ozbiljnu osudu Sanadera. Miljević kaže da se to može pripisati velikom broju uključenih osoba i svjedoka pa se, kaže, onda to lakše napada i ruši, iako je, napominje, sutkinja koja je ranije vodila proces to dobro radila. Odvjetnik smatra da ni taj proces nije dobro koordiniran te ima više zamjerki na rad Tužiteljstva u procesima protiv Sanadera. 

Propusti Tužiteljstva

"U slučaju Sanadera u pitanju je bila ogromna materija i treba biti strahovito pažljiv kod strukturiranja optužnica. Što će biti u kojoj optužnici, a što u kojoj neće. Mislim da tu nije dovoljna pažnja posvećena svemu tomu. Treba podsjetiti i na slučaj INA-MOL koji je sad otišao potpuno u drugi plan. Tu je situacija bila dosta čista, a onda se zakompliciralo sa supočiniteljem Hernadijem. Mislim da nije korektno ono što se događalo izvan našeg pravosuđa, a to je procesuiranje Hernadija u Mađarskoj. Upozorio sam da bi se Mađari mogli pozvati da mu je to već presuđeno i da mu se više ne može suditi. Ja sam i danas potpuno uvjeren da tu nemamo suđenje dvaput o istom, ali vidimo kako je tu došlo do prekida postupka. Inače bi taj proces bilo vrlo jednostavno riješiti. Možda redoslijed optužnica nije s pažnjom odabran. Očito da Tužiteljstvo ipak nije bilo doraslo svemu tome", kazao je za Index Miljević.

Ipak moguće povećanje kazne?

Ipak, Miljević smatra da postoje neke šanse da Sanader ipak služi zatvorsku kaznu. To će, smatra, prije svega ovisiti o tome hoće li se potvrditi presuda o ratnom profiterstvu, što bi po njemu trebalo značiti i veću kaznu od dvije i pol godine zatvora, kao i o sudbini nekoliko glavnih procesa protiv Sanadera. 

"3,6 milijuna kuna je u pitanju, dakle radi se o visokoj imovinskoj koristi. Ima tu još djela koja upućuju na strože kazne. Ali ako je danas sutkinja rekla da mu uzima u obzir kao olakotne okolnosti veliki protek vremena od kaznenog djela, raniju neosuđivanost, sudjelovanje u Domovinskom ratu, onda su to olakotne okolnosti koje igraju ulogu. Nitko živ ne može precizirati kakve kazne se mogu očekivati. 2011. je sve bilo jednostavno, istraga je išla brzo i efikasno, dizale su se optužnice, a danas, 2018., sve se to na određeni način relativiziralo. Sada je jako teško predviđati kazne", zaključio je Veljko Miljević. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.