Sanader pronašao način da se na mala vrata ušulja natrag na političku scenu

IVO SANADER marljivo radi na svojoj novoj karijeri. Dok tumara svijetom u potrazi za poslom, otkrilo se da je potegao čak do Essena gdje se sastao s predstavnicima WAZ-a, moćne njemačke medijske korporacije, inače suvlasnika Europapress holdinga.

Opet Sanader i opet EPH. Njegove veze s Ninoslavom Pavićem dosad nisu bile prevelika tajna. I to ne samo samo poslovne veze, već i pokroviteljstvo koje je sada već bivši premijer uživao u izdanjima najveće hrvatske medijske kompanije. Međutim, ovoga puta Sanadera se ne povezuje samo s Pavićem, već i s njegovim njemačkim partnerima. I dok EPH odlučno demantira autentičnost famoznog e-maila koji je kružio novinskim redakcijama i prijeti tužbom svakome tko ga objavi, kontakti WAZ-a i Sanadera Indexu su službeno potvrđeni.

WAZ kao Sanaderov povratak u politiku?

Što bi oni mogli značiti? Možda ništa. A možda najavu da je Sanader pronašao način kako da na mala vrata ostvari svoje političke ambicije. Budući da su svi u EU digli ruke od čovjeka koji je pobjegao s mjesta nesreće, visoka pozicija u WAZ-u mogla bi mu vratiti važnost i utjecaj u Europi i regiji.

Bodo Hombach uspješno je s mjesta koordinatora Pakta za stabilnost na Balkanu zasjeo na čelo medijske kompanije koju je zahvaljujući kontaktima i utjecaju uveo u ovu regiju. Ne bi bilo čudo da Sanader primijeni sličan recept i ponudi svoje kontakte, a zauzvrat iskoristi WAZ za ulazak u europske poslovne i političke krugove. I svi sretni i zadovoljni.

I što na to kaže Nino Pavić?

No, pitanje je koliko bi time bio zadovoljan Ninoslav Pavić. Njegova izdanja punih sedam godina štedila su i tetošila, uzdizala i veličala HDZ-ova premijera. Predstavljala ga kao modernog političara, uzdanicu europske Hrvatske, odlučnog u provedbi reformi i bespoštednog u obračunu sa zlim desničarima i HDZ-ovim talibanima. Hvalila ga da dijeli packe ministrima i izbjegavala ga povezati s brojnim aferama. A o konkretnoj suradnji da se i ne govori.

Sjetimo se kako je Nino Pavić (navodno uz protivljenje WAZ-a) dobio od Sanadera splitsku Slobodnu Dalmaciju. Ponuda je na natječaju, zajedno s budućim ulaganjima, iznosila 500 milijuna kuna, ali na kraju nitko živ ne zna koliko je Pavić zapravo platio Slobodnu i je li ju uopće platio, koliko je uložio i što izvukao, a poslovima u Slobodnoj nedavno se bavila i hrvatska policija po nalogu Državnog odvjetništva. S predvidivim ishodom.

Feral, Adriatica net, HEP...

Osim toga, Pavić je po Sanaderovoj zamolbi godinama uzdržavao posrnuli Feral Tribune, obećavao da će ga u potpunosti preuzeti, a kad je posao na kraju propao, pristao je zaposliti neke novinare kako bi premijera poštedio neugodnosti zbog nestanka novinarske institucije.
Nadalje, Sanader je smanjio PDV na novine i tako Paviću uštedio desetine milijuna kuna. Državne tvrtke i banke sada navodno spašavaju Pavićevo ulaganje u Adriatica net. A prema pisanju Nacionala, i HEP je ovoga ljeta trebao otkupiti zgradu EPH i tako preuzeti dobar dio dugova, ali je posao propao čim je Sanader dao ostavku. Nakon toga, izdanja EPH pokrenula su neviđenu hajku na čelništvo Hrvatske elektroprivrede.

Uređivačka politika Jutarnjeg lista i drugih izdanja EPH posebna je priča. O tome je svjedočio Hrvoje Appelt, a tijekom godina izvlačili su se brojni dokazi o tome kako je Sanader imao povlašteni položaj u EPH. Dogovor je glasio: čerečite koga god hoćete, samo ne Sanadera. Ni u Brodosplitu, ni u aferi kamioni, ni u Veroni, ni KIM-u, ni satovima...

Jesu li Pavić i Sanader još u vezi?

No, čak ni sada kad je Sanader otišao, nije jasno što je ostalo od njegovih veza s Pavićem. Jesu li oni još u kontaktu sadržajnijem od puke kooperacije medija i vlasti ili možda hrvatski suvlasnik EPH diže ruke od odbjeglog premijera i kreće u potragu za drugim partnerima na političkoj sceni? I kakvu ulogu u svemu tome - pa i u budućnosti EPH - može odigrati WAZ?

Za sada, znamo tek toliko da nas Ivo Sanader nije u potpunosti napustio, kao i to da je u proteklih dvadeset godina mnogo političara došlo i otišlo, a Nino Pavić je još uvijek tu. Još da nam je saznati koja se od ovih tvrdnji može svrstati u kategoriju dobrih, a koja u kategoriju loših vijesti...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.