HDZ-ovac dobio otkaz i otpremninu u HGK. Sad je u Pleteru, ima plaću od 20.000 kuna

Foto: Igor Soban/PIXSELL

BIVŠI HDZ-ov ministar obrane i unutarnjih poslova Sanaderove vlade Berislav Rončević je imenovan članom Uprave državne tvrtke Pleter-usluge.

Primat će plaću od 20.386 kuna mjesečno. 

Prošle godine je na burzi završio jer je dobio otkaz u HGK-u, a dobio je otpremninu te je ubrzo našao i ovaj posao. 

Podsjetimo, Berislav Rončević ostao je trajno obilježen aferom s nabavom 39 vojnih kamiona u vrijeme njegovog mandata, zbog čega je bio pod istragom i nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. No Vrhovni sud ukinuo je presudu, a u ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu 2014. ipak je oslobođen svih optužbi.

U HGK se zaposlio 2015. godine. 

Iznos otpremnine nije eksplicitno naveden 

Od srpnja prošle godine do danas broj zaposlenih u HGK-u smanjio se za njih 139 (s 519 na 380), a među njima se našao i bivši ministar, koji je dobio "poslovno uvjetovani otkaz uslijed racionalizacije poslovanja". 

Iz HGK su također potvrdili da je, sukladno Zakonu, Rončeviću uz otkaz isporučena i otpremnina. Iznos nisu eksplicitno naveli.

Uz otpremninu, Rončević je čekao na novu priliku do ovog ljeta, kada je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje, na čelu s ministrom Darkom Horvatom, donijelo odluku kojom se Rončevićevo imenovanje predlaže Skupštini Društva. To se u kratkom roku i dogodilo, pa je 12. srpnja službeno počeo Rončevićev četverogodišnji mandat člana Uprave Pleter-usluga.

Kako se članovi uprava trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu smatraju dužnosnicima u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Rončević je morao podnijeti imovinsku karticu. 

Iz nje je vidljivo kako će primati osjetno veću plaću nego što je imao u HGK-u. Nova plaća bruto iznosi 31.810,82 kune, što neto ispada 20.386,78 kuna.