Sanaderu je olakotna okolnost da je branio Hrvatsku. Što je uopće radio u ratu?

Foto: Luka Šangulin/Index

BIVŠI premijer Ivo Sanader danas je konačno osuđen na dvije i pol godine zatvora u procesu u kojemu je bio optužen za ratno profiterstvo, a znakovito je da je sutkinja Jasna Galešić kao jednu od olakotnih okolnosti navela to što je Sanader, između ostalog, “bio sudionik Domovinskog rata”.

>> VIDEO Sanader osuđen za ratno profiterstvo, oslobođen za aferu HEP - Dioki

>> Olakotne okolnosti Sanaderu: Oženjen, otac, branio Hrvatsku

Da stvar bude još apsurdnija, treba napomenuti kako je Sanader svojedobno preko svojeg odvjetnika Čede Prodanovića poručio da optužbu za ratno profiterstvo smatra uvredom jer on ima čin pukovnika HV-a.

Stoga vrijedi podsjetiti na to što je Ivo Sanader doista radio tijekom Domovinskog rata te na koji je zapravo način bio sudionik.

Pojavio se samo na davanju prisege Zbora hrvatskih umjetnika Split

Sanader je pristupio HDZ-u 1990. godine u Austriji, nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj. U listopadu te godine je osnovao ogranak stranke u Innsbrucku te je tada upoznao i Franju Tuđmana.

Ubrzo se vraća u Hrvatsku te je 1991. godine imenovan intendantom HNK u Splitu, a njegov je mandat obilježen čistkom kadrova srpske nacionalnosti. Iste godine počinje rat u Hrvatskoj, a Sanader postaje pripadnik nečega pod nazivom Zbor hrvatskih umjetnika Split, postrojbe koja se kolokvijalno nazivala Art garda.

Pripadnici Art garde prisegnuli su 3. prosinca 1991. na teniskom igralištu u Stobreču. Svjedoci su kasnije otkrili da se Sanader pojavio samo na davanju prisege i fotografiranju te da je u uniformi tako proveo manje od jednog dana. Kao intendant HNK nije obilazio ni ratište, za razliku od nekih drugih iz postrojbe čiji je zadatak bio dizanje morala hrvatskim vojnicima na bojišnici. U Art gardi su, između ostalih, bili pjevač Tedi Spalato i danas pokojni glumac Ilija Zovko, koji su doista išli zabavljati trupe, za razliku od Sanadera.

Uredio antologiju hrvatske ratne lirike

Sanader je svoj “ratni put” iskoristio da s Antom Stamaćem uredi antologiju hrvatske ratne lirike “U ovom strašnom času”, koja je objavljena 1992. godine te je doživjela i dopunjeno izdanje dvije godine kasnije.

Sanader je 1992. prestao biti intendant HNK te je nakratko postao ministar znanosti, a potom je postavljen za zamjenika Mate Granića u Ministarstvu vanjskih poslova. Ratovao definitivno nije, ali je navodno sudjelovao u jednim pregovorima oko razmjene zarobljenika.

Pukovnik postao nakon Oluje

No otkud mu onda čin pukovnika na koji se svojedobno pozivao?

Predsjednik Tuđman je nakon Oluje, očito u jako dobrom raspoloženju, odlučio nizu ljudi dodijeliti počasne činove pa je tako i Sanader postao pukovnik. U MORH-u nemaju evidenciju tih činova, objasnili su prije nekoliko godina medijima na upit. Dakle, Sanaderu moramo vjerovati na riječ da ima čin pukovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.