Akcija "Mamma Mia": Sandiju Šoli i ostalima mjesec dana u Remetincu

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

VEĆINSKI vlasnik i donedavni predsjednik uprave Karlovačke banke Sandi Šola, koji je među osumnjičenima za izvlačenje 37,5 milijuna kuna iz spomenute banke, uhićen je noćas na graničnom prijelazu Bajakovo.

Šola je samo jedan od osam uhićenih u akciji kodnog imena "Mamma mia". Osumnjičenici su u večernjim satima izvedeni pred sutkinju istrage Županijskog suda u Zagrebu, koja im je odredila pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Osim Sandija Šole, privedeni su njegova majka Marija, braća Petar i Tomislav, bivši predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić, bivši direktor u Karlovačkoj banci Josip Kovač, bivša članica uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac i poduzetnik Drago Brekalo.

Šola iznio obranu: Nisam kriv

Kako je rekao njegov odvjetnik Ante Madunić, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza je nakon saznanja o istrazi jučer navečer automobilom krenuo iz Makedonije, gdje se trenutno nalazio jer RK Zagreb CO u Skopju igra Final four regionalne lige, nazad prema Hrvatskoj. "Gospodin Šola je tijekom večeri odlučio da će automobilom krenuti prema Hrvatskoj i Zagrebu. Mi smo javili šefu Uskoka da će doći automobilom i on je negdje oko 2.30 uhićen na Bajakovu. Imamo ročište u Uskoku i nakon toga će se odlučivati o istražnom zatvoru", rekao je Madunić.

Šola je u USKOK-u jutros iznio obranu u kojoj je poricao krivnju. "Predočeno mu je što mu se stavlja na teret. Iznio je obranu i porekao počinjenje svih djela koja mu se stavljaju na teret. Sada čekamo odluku o tome hoće li ići kod suca istrage na određivanje istražnog zatvora", istaknuo je Madunić.

Podsjetimo u istrazi je već ranije uhićeno sedam osoba među kojima i članovi Šoline obitelji - majka i dvojica njegove braće. Tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Šola je jučer iz Makedonije poručio kako ne zna ništa o tome.

Skoro 85 milijuna kuna štete


Uskok je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o provođenju kriminalističkog istraživanja kojim je obuhvaćeno osam osoba i jedno trgovačko društvo.

"Nakon dugotrajnog i složenog kriminalističkog istraživanja te izvida koje su proveli Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u vezi počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu jedne banke i više trgovačkih društava, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osam osoba i jednog trgovačkog društva.

Provedenim istraživanjima i izvidima utvrđeno je kako postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenica, od svibnja 2007. do kolovoza 2012. godine, u Zagrebu i Karlovcu, u zajedničko djelovanje povezala II. osumnjičenog člana Uprave banke, te III. osumnjičenika, IV. osumnjičenika i V. osumnjičenika s ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit.

U cilju ostvarenja plana grupe osumnjičenici su osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih trgovačkih društava. Isto tako su u cilju ostvarenja plana koristeći položaj II. osumnjičenika zajedno s VI. osumnjičenicom, članicom Uprave banke i VII. osumnjičenikom, direktorom Sektora kreditno-garantnih poslova banke, te s VIII. osumnjičenikom, predsjednikom Uprave jednog društva, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kojima su pričinili štetu banci od najmanje 37.565.000,00 kuna, a jednom trgovačkom društvu štetu u iznosu od 46.900.000,00 kuna.

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, izdan je nalog za uhićenje I. do VIII. osumnjičenika koji će po završetku kriminalističkog istraživanja biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim ispitani u Uskoku, nakon čega će Uskok donijeti odluku o daljnjem postupanju", piše u Uskokovom priopćenju.

HNB upoznat s akcijom DORH-a i Uskoka

"Hrvatska narodna banka upoznata je s akcijom DORH-a i Uskoka koja obuhvaća neke dioničare i bivše članove Uprave Karlovačke banke d.d. u istrazi oko počinjenja više kaznenih dijela zloupotrebe položaja i ovlasti i udruživanja u zajedničko djelovanje osumnjičenih za nanošenje štete za banku u iznosu od oko 38.000.000 kuna. Hrvatska narodna banka prati razvoj događaja vezanih za istragu, komunicira s DORH-om i Upravom Karlovačke banke d.d.

Prema tim saznanjima, spomenuta akcija odnosi se na zbivanja koja nemaju neposrednog utjecaja na iskazano knjigovodstveno stanje Karlovačke banke d.d. kao ni na sustav korporativnog upravljanja u banci. O daljnjim zbivanjima, koja bi se eventualno ticala nadležnosti središnje banke, HNB će, po potrebi, informirati javnost", priopćeno je iz HNB-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.