LOKALNI IZBORI

Sandra Benčić je ključna za uspjeh Možemo. Evo tko je ona

Foto: FAH, Sanjin Strukić/Pixsell, Screenshot: RTL, HRT

SABORSKA zastupnica Zeleno-lijeve koalicije Sandra Benčić uz Tomislava Tomaševića najistaknutija je članica platforme Možemo!. Novo je lice na političkoj sceni, a javnost je voli, što se pokazalo i u Indexovoj anketi kad smo pitali čitatelje bi li željeli vidjeti Sandru Benčić kao premijerku. Od gotovo 22.000 glasova 61 posto ih je glasalo da.

>>Može li Sandra Benčić biti nova premijerka?

No, tko je točno Sandra Benčić? Ova političarka rođena je 28. siječnja 1978. u Zaboku. Završila je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (VSS - diplomirana pravnica), a na parlamentarnim izborima 2020. osvojila je saborski mandat, kao kandidatkinja s liste Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nove ljevice, Radničke fronte, Održivog razvoja Hrvatske i Za grad.

U saboru je članica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, predsjednica je Odbora za zaštitu okoliša i prirode (od 31. 7. 2020.) te članica Odbora za pravosuđe (od 31. 7. 2020.)

Posljednjih 20 godina je aktivistica za ljudska prava

"Posljednjih dvadeset godina djelujem kao aktivistica za zaštitu ljudskih prava i rodnu ravnopravnost u civilnom društvu. Članica sam Centra za mirovne studije gdje sam i radila do 2018. godine, ponajviše na temama nejednakosti, azila i migracija. U "drugom" dijelu života bavim se regionalnim razvojem i fondovima EU; osnivačica sam jedne od prvih konzultantskih tvrtki za EU fondove (Razbor), predavačica u Algebri (prestala biti ulaskom u sabor) i vanjska stručnjakinja Vijeća Europe za slobodu govora. Jedna sam od osnivačica i bivša članica zakladne uprave zaklade Solidarna, bila sam članica Povjerenstva za postupanje po pritužbama u MUP-u i Savjeta za razvoj civilnog društva. Od samog osnivanja aktivno djelujem u Platformi Možemo!, a trenutno sam jedna od koordinatora/ica stranke", opisala je Sandra sebe na stranicama platforme Možemo, a isto je rekla i Indexu.

Benčić je iskustvo u pripremi i implementaciji projekata financiranih iz fondova EU stjecala kao nezavisna konzultantica u području regionalnog razvoja, socijalnih usluga i razvoju civilnog društva. Suosnivačica je konzultantske tvrtke Razbor gdje je i radila do 2010. godine, a nakon toga je radila u nevladinim organizacijama; Centru za mirovne studije i Kući ljudskih prava na programskom razvoju i namicanju sredstava, a od 2018. g. radi kao neovisna konzultantica.

 

Ima bogato iskustvo kao trenerica/predavačica u području pripreme i implementacije projekata za državnu upravu, lokalnu i regionalnu samoupravu, tvrtke, visokoobrazovne ustanove i organizacije civilnog društva, radila je kao konzultantica na projektima tehničke pomoći za ministarstva i regionalnu samoupravu u procesu pristupanja EU, kao procjeniteljica projekata u sklopu natječaja za bespovratna sredstva i kao tehnička pomoć u pripremi i provedbi projekata i to od programa CARDS, prvih pretpristupnih fondova (PHARE, ISPA, SAPARD), IPA-e, te programa Unije i ESI fondova.

Osnovala dvije tvrtke

Osim navedenog, ima iskustva u programiranju za pretpristupne fondove (IPA prekogranična suradnja, Razvoj civilnog društva) i pripremi projektnih koncepata za Strukturne fondove. Idejna je začetnica i suvlasnica tvrtke Publiconn d.o.o., prve društvene mreže za korisnike EU fondova. Po vokaciji Bendčić je magistra prava, suradnica i predavačica Vijeća Europe na provedbi edukacija za suce/kinje i državne odvjetnike/ice u regiji u području Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava (JUFREX program) te članica hrvatske radne skupine za Obzor 2020, programa u području društvenih i humanističkih znanosti.

Bila je predavačica Algebri, no ulaskom u sabor za taj posao, kaže nam, više nije imala vremena.

"Veći dio života sam u privatnom sektoru i to u tvrtkama koje sam ja osnivala. Kad sam došla u Centar za mirovne studije, tad sam prodala udio u tvrtki Razbor, koju sam zajedno s kolegicama osnovala 2005. godine. Ondje sam radila sve do 2011. Za vrijeme dok sam bila u CMS-u, paralelno sam radila konzultantske poslove za EU fondove. Naime, 2011. sam pokrenula s kolegom start-up tvrtku Publiconn d.o.o. koja je prva društvena mreža za korisnike EU fondova. Tvrtku sam skroz prepustila kolegi 2014. godine. Krajem 2017. sam dala otkaz u CMS-u i otvorila svoj obrt za EU konzultantske usluge, tako da sam uglavnom radila u privatnom sektoru", rekla je Sandra Benčić za Index.

Prosvjedovala tražeći zaštitu LGBT zajednice nakon napada na noćni klub "Super, super"

Da je borac za ljudska prava, pokazala je više puta. Sudjelovala je na brojnim prosvjedima tražeći zaštitu zlostavljanih žena, djece, pripadnika LGBT zajednice.

U veljači 2017. nakon napada na pripadnike LGBT populacije u noćnom klubu "Super Super" u Zagrebu, kada je bačen suzavac u prostoriju punu ljudi, održan je prosvjed "Ljubav jest i ostaje jača od mržnje", na kojem je Benčić poručila da "vlada na umiveni način nastavlja konzervativnu revoluciju, koja je počela s Hasanbegovićem".

"Danas poručujemo da nam nije dobro dok god vlast daje pogonsko gorivo nasilnicima. Ali mi ostajemo i borimo se da bi svima bilo bolje. Poručujemo vam da smo strah odavno prevladali, a prevladat ćemo i vas", rekla je tada Benčić.

U studenom 2017. bila je jedna od osnivačica prosvjeda povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, tražeći da Hrvatska ratificira Istanbulsku konvenciju.

"Glavna poruka je da želimo ratifikaciju Istanbulske konvencije sada, do kraja zasjedanja sabora, i da kao takva uđe u proračun za narednu godinu. Apelirali smo na različite zastupnice i zastupnike iz različitih stranaka da daju amandmane na proračun kako bi onaj dio koji ide za skloništa žena žrtava nasilja ušao u proračun za sljedeću godinu jer inače nam sama ratifikacija ne znači ništa. Kriva je i prošla SDP-ova vlada koja to nije ratificirala na vrijeme. Mislim da ključna prepreka nisu priče o rodnoj ideologiji – mislim da u to nitko ne vjeruje, osim par ljudi iz HRAST-a – one se koriste kao izlika da se zapravo ono što je ključno, a to je povećanje proračuna za zaštitu žena, kao i kriminalizacija zločina, ne bi dogodilo", izjavila je tada na prosvjedu Benčić.

Prosvjedovala je i kad se sabor u svibnju 2020. raspustio prije donošenja Zakona o obnovi u Zagrebu.

Sandra Benčić tada je kazala da će učenici dočekati školsku godinu u neobnovljenim objektima te da vrtići nisu prošli nijednu temeljitu sigurnosnu procjenu, a da su djeca istodobno pozvana natrag u vrtiće.

Suprotstavila se Hasanbegoviću, Željki Markić, Plenkoviću

Tijekom svojih medijskih nastupa Benčić se sukobila s HDZ-ovcima, Škorinim Domovinskim pokretom, Željkom Markić.

>>Žestoka rasprava: Hasanbegović napadao Benčić

Tako je neki dan gostovala u RTL Direktu zajedno sa Zlatkom Hasanbegovićem iz Domovinskog pokreta, koji je govorio većinu vremena i prozivao Benčić i Možemo da uvode ideologiju izvana, da skrivaju tko su zapravo te da su strani plaćenici.

"Svaka financijska revizija nam je prošla od prve. To je sve javno dostupno, svatko može pogledati. Problem je što imamo ljude koji ne rade posao za koji su ih građani izabrali. Kao vi gospodine Hasanbegoviću. Vi ste se u četiri godine u Skupštini za riječ javili 20 puta, u saboru ste se javili 2 puta. Tomašević je preko 500 puta govorio u Skupštini", kazala je Benčić i rekla mu da se ne želi svađati s njima te mu poručila da se ne dere na nju.

>>U Otvorenom se svađali Škorin bliski suradnik i Benčić

Osim s Hasanbegovićem, Benčić se sukobila i s njegovim stranačkim kolegom Igorom Peternelom u Otvorenom gdje ju je Peternel baš poput Hasanbegovića napao da članovi Možemo nisu entuzijastima koji su ljuti zbog ostavštine Milana Bandića, već da se radi o dobro organiziranoj ideološkoj lijevoj platformi koja je franšiza jednog stranog instituta.

Benčić je poručila da je platforma Možemo politička stranka nastala na platformi zelene ljevice.

"Jasno smo rekli koji je naš vrijednosni spektar. Naravno da ne utječu na nas strani utjecaji, ali smo u komunikaciji s europskim Zelenima. Pa ovdje imamo stranke koje su dio europskih obitelji, EPP-a", poručila je.

O kafiću koji ne da ulaz HDZ-ovcima: "Ovo je klasična antitema iz kuhinje Andreja Plenkovića"

Početkom ove godine Benčić je gostujući u Otvorenom na temu govora mržnje, kad se pričalo o Indexu te riječkom kafiću koji ne želi HDZ-ovce, ušla u prepirku s HDZ-ovcem Mariom Kapulicom, kojemu je poručila da je priča oko kafića "klasična antitema iz kuhinje Andreja Plenkovića".

>>U Otvorenom tema riječki kafić i Index, Benčić: HDZ-ovci, kako vas nije sram

"Ovo nije afera, ovo nije slučaj. Plenković to već nekoliko dana drži temom u medijima, a mediji to prate. To radi kako se ne bi bavio onim pitanjima koje su zaista od životne važnosti građana. Plenković se bavi jednom grubo upućenom kritikom HDZ-u i njemu koje je uputio vlasnik kafića koji je vjerojatno ugrožen krizom. Plenković to radi da natjera ljude da se sažali nad njim i HDZ-om. Kad se govori o odnosu mržnje, to se stavlja u kontekst. Je li Plenković ugrožen ili radnici Brodotrogira koji četiri mjeseca nisu dobili plaću? Pa ja mislim da su to radnici. I ovo nije prvi put da Plenković to radi", rekla je Bančić.

Željki Markić poručila: Nitko vam više ne vjeruje, nemate legitimitet

Gostujući na Hrvatskom radiju u ožujku 2018. godine na temu o Istanbulskoj konvenciji, sukobila se sa Željkom Markić.

>>Aktivistica se žestoko posvađala s Markićkom

"Prestanite monopolizirati taj stav, zaštita žena i djece mora biti odvojena od ideologije", obratila se Markić Benčić i odmah dobila odgovor.

"Ja se dvadeset godina bavim nasiljem nad ženama. Vi nikad niste dali nijedan savjet ženama. Vi ne možete uopće imati jednako legitimnu poziciju kao žene iz Autonomne ženske kuće i udruge B.a.B.e. Ne možete vi nama pričati o nasilju nad ženama ako se time bavite godinu i pol. Gospođo Markić, nitko vam više ne vjeruje, nemate legitimitet", rekla je Benčić Željki Markić.

U Saboru je više puta kritizirala Plenkovića.

Tako je primjerice u travnju na aktualnom prijepodnevu optužila Plenkovića da je omogućio da se tzv. konzultantima Agrokora isplati više novca nego što je bio granični dug dobavljačima jer se odlučilo za roll-up kredit i jer se donio Lex Agrokor. Pitala je Plenkovića je li znao za sastanke Vujčića i konzultante Knightheada te smatra li bi li guverner Vujčić trebao Vladi i Saboru odgovarati za to.

Premijer Andrej Plenković o tome je rekao: "Što se tiče guvernera HNB-a, predlažem da pitate njega. Što se tiče Agrokora, zakon je dobio Hrvatski sabor, a ne ja".

Što voli u slobodno vrijeme?

Svojim istupima pokazala je da nema problema suprotstaviti se ikome, a u razgovoru s njom doznali smo što voli u privatno vrijeme, kad se makne od političke pozornice.

Naime, u privatnom životu Sandra je udana i majka je dvoje djece koju maksimalno štiti od javnosti. Pitali smo je što voli, kakvi su joj hobiji.

"U pandemiji mi najviše fale koncerti, sad idem na prvi koncert nakon dugo vremena i to na Rundeka. Imam dvoje djece pa nemam uzbudljivi društveni život. Inače, volim pročitati dobru knjigu, otići u kazalište i na koncerte", rekla nam je Benčić.

Aleksandra Kolarić: Benčić je političarka budućnosti

A o njoj samo riječi hvale ima i Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja, koja je za Index opisala kako vidi Benčić.

"Ona je bez premca nova vrsta, novi tip političarke u hrvatskom javnom prostoru. Izvrsno je argumentirana i to o temi, a ne o protivniku. Dobro je pripremljena s jednom osvježavajućom količinom energije. Izvrsno je da se takve političarke pojavljuju i dižu letvicu standarda politike. S druge strane, duboko je žalosno da takva vrsta političarke ili političara nikad ne bi mogla probiti u dvije velike stranke.

Što se tiče rasprave koja se pojavila neki dan u medijima je li ona kapacitet ili nije za premijera, smatram da je to nažalost još jedan od komunikacijskih promašaja jer to nije tema koju je trebalo sad otvarati.

Sandra je definitivno političarka budućnosti. Pred njom je puno mogućnosti. Ogroman je potencijal i mislim da će još dugo sjati i postupno se razvijati i neke svoje slabije strane dodatno ojačati. Za poželjeti je više političarki takvog profila bez obzira na ideološku poziciju. Donijela je novu kvalitetu u javni politički prostor", zaključila je Kolarić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.