Sastali se Macron i Scholz, evo što su na presici rekli o slanju tenkova Ukrajini

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz sastali su se u Parizu te se usuglasili oko spremnosti da surađuju na "reformi Europe", ali i na pronalaženju odgovora na američki plan velikog subvencioniranja industrije, iako nisu prevladali razlike u stajalištima, poglavito na polju europske obrane.

Jedna od ključnih tema bila je situacija u Ukrajini i vojna pomoć toj zemlji u obrani od ruskih snaga. 

Nijedan od njih nije odgovorio na pitanje hoće li poslati Kijevu teške njemačke tenkove Leopard, odnosno francuske Leclerc, a njemački kancelar je bio pod posebnim pritiskom nakon žurnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u tom smislu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka Macron je rekao da ne isključuje mogućnost slanja tenkova Leclerc u Ukrajinu.

Rekao je da slanje tenkova ne smije eskalirati situaciju i da se mora uzeti u obzir vrijeme za učinkovitu obuku Ukrajinaca a da pritom ne ugrozi sigurnost Francuske.

"Što se tiče Leclerca, zamolio sam ministra vojske da poradi na tome, ali ništa nije isključeno", rekao je.

Scholz je pak rekao da će se sve buduće odluke o isporukama oružja donositi u koordinaciji sa saveznicima, uključujući Sjedinjene Države.

Suočen s rastućim pritiskom na zemlju da Ukrajini isporuči tenkove, njemački kancelar je rekao da su se sve isporuke oružja Ukrajini do sada odvijale u bliskoj suradnji sa zapadnim partnerima.

Pričali o prijateljstvu i bratstvu dok na Starom kontinentu gotovo godinu dana traje rat

Kad je riječ o projektu europskog proturaketnog štita koji Berlin želi realizirati pomoću postojeće izraelske i američke tehnologije, a Pariz se zauzima za europsko rješenje, na temelju francusko-talijanskog sustava, Scholz i Macron nisu skrivali razlike koje imaju o tom pitanju. 

Susret francuskog predsjednika i njemačkog kancelara dogodio se na dan kada su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer prije 60 godina potpisali Elizejski ugovor o pomirbi dviju zemalja koje su bile "najveći neprijatelji", ali su "odlučile biti najveći saveznici", rekao je Macron.

U prigodi 60. obljetnice mirovnog ugovora dviju zemalja, dok na Starom kontinentu rat traje već jedanaest mjeseci, dvojici čelnika su bila puna usta francusko-njemačkog "prijateljstva" i "bratstva" koji su već šest desetljeća nezaobilazni u "europskoj izgradnji".

"Njemačka i Francuska moraju biti pioniri u reformi naše Europe jer su prokrčile put prema pomirbi", istaknuo je Macron u govoru na Sorbonni, rekavši da su dvije zemlje kao "dvije duše u istim grudima".

"Budućnost, kao i prošlost, počiva na suradnji naših dviju zemalja", rekao je njemački kancelar našalivši se da taj "francusko-njemački motor" često "zaškripi", ali ipak radi zahvaljujući "odlučnoj spremnosti da se nesuglasice uvijek pretvore u usklađeno djelovanje".

Nakon sastanka francuskih i njemačkih ministara u Elizejskoj palači dvojica čelnika su iznijela "zajedničko stajalište" o "ambicioznom i brzom" europskom odgovoru na američke industrijske subvencije na polju energetske tranzicije, rekao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, ne navodeći kako će se taj plan financirati.