Savjetnik ministrice Divjak: Djeca mogu u školu, ne da mogu, nego i moraju

U OTVORENOM su gostovali Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Marko Košiček, savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja, Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, Đurđica Krtanjek, učiteljica-savjetnica u Osnovnoj školi "Franjo Serta" u Bednji te Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja dr. sc. Marko Košiček rekao je da u ponedjeljak 25. svibnja sva djeca razredne nastave moraju u školu.

"Stav epidemiologa je da je to sigurno, stav Ministarstva je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi. Što se tiče nedolaska u školu kao i inače postoje ispričnice. U nekim realnim situacijama razlog bi bila bolest učenika, a u ovim se okolnostima objektivni razlozi mogu proširiti na to da je učeniku stradao dom u potresu pa sada živi negdje drugdje, ako je škola stradala u potresu, ako osnivači nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do škole, to su sve objektivni razlozi za nedolazak u školu. Međutim, obzirom da je u pitanju specifična korona-situacija, svjesni smo da su i roditelji u strahu i ako oni imaju neke subjektivne razloge zašto dijete u ponedjeljak ne mogu poslati u školu -  i to će biti opravdani razlog. Dakle, učenici bi u ponedjeljak trebali biti u školi, ali imat ćemo razumijevanja ako ih roditelji iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne pošalju u školu", poručio je Košiček u Otvorenom HRT-a dodavši da ne bi želio spominjati rokove do kada će se takva situacija tolerirati.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako je u protekla dva tjedna došlo do relaksacije brojnih mjera, uključujući i početak nastave.

"I upravo nam je ta relaksacija mjera kao i činjenica da smo zadržali vrlo povoljnu epidemiološku situaciju dala snagu da kažemo - e sada mogu svi u školu", rekla je Pavić Šimetin.

Dodala je kako su svjesni da će u vrtićima i nižim razredima osnovne škole biti teško držati preporučenu distancu jer je to jednostavno dio života u toj dobnoj skupini.

Kao bitne je navela i pojačanu higijenu ruku, pojačanu higijenu prostora, redovito provjetravanje prostora, nedolazak u školu onih koji imaju temperaturu ili respiratorne sindrome.

"Zbog tehničkih razloga neće se djeci mjeriti temperatura prije početka nastave, ali molimo roditelje da oni to naprave pa da ono dijete koje ima povišenu temperaturu ne dođe taj dan u školu. Može doći već sutra ako sve bude u redu", poručila je.

Košiček je na kraju zaključio da sva djeca sada mogu u školu.

"Ne samo da mogu nego i moraju", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.