SDP u Sućurju proziva za ucjenu: Proračun je prošao jer se odustaje od progona bivšeg načelnika?

Screenshot: Google Street View

U POSLJEDNJI trenutak izbjegnuti su novi izbori u općini Sućuraj na istoku Hvara. Iz drugog pokušaja proračun od šest milijuna kuna je ipak prošao, i to zahvaljujući ruci HNS-ovca Mate Jeličića, koji je isprva bio suzdržan da bi nakon dva tjedna ipak promijenio mišljenje i podržao proračun HDZ-ovog načelnika Ivana Slavića. 

SDP: Ovo je trgovina, da proračun nije izglasan, imali bi nove izbore

Šef SDP-a u Sućurju, općinski vijećnik Ivan Radovančić, smatra da se radilo o ucjeni i trgovini utjecajem.

"Zanimljivo je da je proračun za kojeg je glasao Jeličić u zarez isti onom proračunu kojeg isprva nije htio podržati. Rekao je da ne valja, da ga se mora mijenjati i onda je dao podršku, ali i predložio da se Općina povuče iz kaznenog postupka protiv bivšeg načelnika Srđana Kačića Bartulovića kojeg je USKOK optužio za zlouporabu i štetu od sedam milijuna kuna. Na prošloj sjednici uspjeli smo spriječiti da se uvrsti u dnevni red, no to je jedna od točaka o kojoj će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici općinskog vijeća. Smatramo da se radi o trgovini utjecajem, glas za proračun u zamjenu da se Općina povuče iz postupka. Da je proračun makar malo promijenjen, da Jeličić nije prvo rekao da proračun ne valja, a onda ga podržao, onda ne bi imali razloga sumnjati. Ovako, riječ je o čistoj trgovini. Da proračun nije izglasan, imali bi nove izbore", kazao nam je Radovančić.

SDP će se suprotstaviti prijedlogu HNS-a. Tražit će da se Općina obrati sudu i Državnom odvjetništvu sa zahtjevom da se postupak ubrza i utvrdi stanje.

Sućuraj je poseban po tome što su u njemu HNS i HDZ koalicijski saveznici i na prošlim izborima imali su zajedničku listu.

HNS: Kačić Bartulović je uknjižio svoje

Jeličić nam je kazao da isprva proračun nije htio podržati dok se ne uvjeri da ne treba uvrstiti potraživanje prema norveškom fondu i da to nema nikakve veze sa njegovim prijedlogom da se Općina povuče iz postupka protiv bivšeg načelnika. 

"Ja sam njim čak i nisam u dobrim odnosima. Činjenica da je bivša vlast manipulirala i moje je mišljenje da se treba povući iz tog postupka, bolje je umanjiti štetu. Čovjek je uknjižio svoje, ja mislim da je u pravu, ali to će sud odlučiti", kazao nam je Jeličić. Tvrdi da se ne radi o nikakvoj trgovini, a pogotovo utjecajem.

Kačić Bartulović je 2005. godine tužio Općinu Sućuraj radi utvrđivanja prava vlasništva nad 14 i pol tisuća četvornih metara zemlje vrijednih najmanje sedam milijuna kuna. Općina nije odgovorila na tužbu pa je presuda donesena u njegovu korist zbog ogluhe. U to doba je Kačić Bartulović bio zamjenik načelnika. Općina nije uložila ni žalbu pa je presuda postala pravomoćna koncem 2005. godine. U Splitu je u tijeku suđenje, no rasprava nije sazvana duže vrijeme. Kako doznajemo, čekao se izvještaj Porezne uprave o procjeni zemljišta koje je predmet postupka. 

Radovančić nam se požalio kako mu se mještani žale da moraju dokazivati vlasništvo nad zemljom, dok Kačić Bartulović tih problema nije imao te je spor sa općinom u kojoj je bio načelnik i zamjenik načelnika riješio u ekspresnom roku i uz potpuno ignoriranje općine koja nije poduzela nikakav pravni korak da zaštiti vlasništvo i ospori tužbu svog dužnosnika.

"Kačić Bartuloviću je pošlo za rukom ono što drugima nije. Očito nismo svi jednaki pred zakonom. Neka sud donese pravorijek, općina se ne bi smjela povući iz spora", zaključio je šef SDP-a Sućuraj.

Prejudicirali ishod postupka: Izvjesno je da će Državno odvjetništvo izgubiti spor...

Progon protiv Kačić Bartulovića započela je Općina Sućuraj pod mandatom SDP-ovca Ivana Vitalija, a nastavilo Državno odvjetništvo, odnosno, USKOK. Općinu je zastupao odvjetnik Jadran Franceschi, a da su mu otkazali, doznao je na raspravi od samog optuženika.

Jeličić je u svom pismenom zahtjevu zatražio da se Općina povuče iz postupka protiv Kačić Bartulovića.

"Poslije pet rasprava spor se ne saziva više od godinu dana pa je jasno da Državno odvjetništvo kupuje vrijeme. Kako je na temelju nalaza načelnik Ivan Slavić povukao punomoć odvjetniku te zatražio skidanje plombi na ZK-ulošku, predlažem vijeću da donese odluku o povlačenju općine iz predmetnog spora te o tome obavijesti Državno odvjetništvo i Županijski sud kako bi sa sebe skinuli moralno opterećenje kojim ga je opteretio bivši saziv općinskog vijeća i bivši načelnik", napisao je Jeličić.

U zaključku je otišao korak dalje pa prejudicirao ishod postupka protiv Kačić Bartulovića.

"Ako se dogodi da Državno odvjetništvo izgubi spor, što je sada izvjesno, onda preuzima odgovornost u daljnjim događajima, troškovi, odšteta. Ako se povuče iz spora onda, onda je otvoren prostor za progon bivšeg načelnika", zapisao je Jeličić.

Načelnik: Nije trgovina utjecajem i ucjena, već početak raščišćavanja odnosa

Načelnik Općine Ivan Slavić kaže da se ne radi o trgovini utjecajem i ucjeni, već o početku raščišćavanja odnosa. Skidanje plombe je zatražio jer Kačić Bartulović ima presudu u svoju korist i radi se, kaže, o njegovoj djedovini.

"Smatram da je situacija puno kompleksnija. Općina treba zauzeti stav, ne znamo što se može desiti u slučaju tužbe za naknadu štete. Naš stav je da ne želimo ljudima onemogućavati da dođu do svoga. Bivša vlast je reagirala selektivno, a meni su svi jednaki", kazao je Slavić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.