KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

SDP-ov ekonomist o rezanju plaća u javnom sektoru: To je suludo, oni sad najviše rade

Screenshot: N1

Predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josip Tica u N1 Studiju uživo komentirao je ekonomsku krizu u kojoj je Hrvatska.

Kada su u pitanju eventualni parlamentarni izbori u srpnju, Tica kaže kako se mora voditi briga o zdravlju i ekonomskoj sigurnosti.

O izborima: Moramo imati na umu zdravstvenu sigurnost, kao i ekonomsku sigurnost zemlje

"Kada je riječ o biranju trenutka u kojem će se ove godine održati parlamentarni izbori, moramo imati na umu zdravstvenu sigurnost, kao i ekonomsku sigurnost zemlje. Nužno je u trenu raspuštanja sabora osigurati ekonomsku likvidnost zemlje, odnosno osigurati od raspuštanja sabora do formiranja nove vlade financijsko funkcioniranje zemlje", rekao je Josip Tica. 

Kaže kako popuštanje mjera u tri faze i neradna nedjelja nisu problematične odluke ako su donesene iz pravih razloga. 

"Neradna nedjelja nije problematična odluka ako je donesena iz pravih razloga"

"Ako je to medicinska odluka i donesena je zbog epidemije, važno je imati dobru argumentaciju kako nerad nedjeljom pomaže epidemiološkoj situaciji. Ako nije tako, onda su prevladali razlozi koji nemaju veze s epidemiološkom situacijom, nego s dodvoravanjem određenom biračkom tijelu", rekao je Tica. 

Kazao je kako treba nastaviti s provođenjem mjera pomoći gospodarstvu. 

"Možemo očekivati velike probleme s financiranjem"

"Imamo niz mjera za pomoć gospodarstvu, zaposlenima, a znamo da će mjere koštati oko 10 milijardi kuna za tri mjeseca. Možemo očekivati velike probleme s financiranjem i ne možemo olako govoriti o tehničkoj vladi i raspuštanju sabora kada se stalno promiče to što su velika sredstva uložena i u odgode plaćanja sredstava državi. Mora se završiti zadaća i onda se može govoriti o nekim neekonomskim problemima", rekao je Tica. 

Poduzetnici imaju pomoć vlade, ali kažu da će im pasti prihodi zbog novih pravila kojih će se morati pridržavati u daljem radu.

"Posluživanje hrane, pružanje smještaja, prijevoz i druge djelatnosti bili su jako pogođeni i možemo očekivati da će biti pogođeni i dalje. Teba pružiti dodatne mjere likvidnosti kako bismo prebrodili ovo razdoblje i da bi poslovni subjekti preživjeli. Mi smo predlagali moratorij na kredite pa da se dio plaće isplati neoporezivo... U daljoj perspektivi su srednjoročne mjere poticanja gospodarstva važne, pomoći onima koji mogu nastaviti s radom, a i onima koji ne mogu - morat ćemo djelovati", kaže Tica.

"Rezanje plaća u javnom sektoru je suludo"

Komentirao je i posljedice potresa u Zagrebu. 

U Zagrebu će trebati napraviti programe obnove grada. Treba povući neiskorištena europska sredstva da bi se iskoristila za obnovi grada, borbu s ekonomskim posljedicama krize...", rekao je Tica.

Na koncu je na pitanje o tome treba li rezati plaće u javnom sektoru kazao kako bi to bilo suludo. 

"Suludo je rezati plaće u sektoru koji sada najviše radi. Ukupna potrošnja mora rasti jer je to način borbe protiv recesije", zaključio je Tica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.