Šef bolnice o Lini Budak: Ona je trebala na neki način doći do specijalista po nalaz

Screenshot: RTL Danas, Foto: PIXSELL/Igor Soban

ŠEF KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić večeras je u RTL-u Danas komentirao slučaj Line Budak, zagrebačke odvjetnice kojoj bolnica sedam mjeseci nije rekla da ima rak. Vagić je Lini Budak poželio ozdravljenje, a onda je prokomentirao cijelu situaciju, rekao gdje je nalaz bio cijelo vrijeme te tko je odgovoran što ga Budak nije dobila. 

"To je jedan od najiskusnijih kirurga"

"Gospođa je trebala preuzeti nalaz kod doktora specijalista koji ju je i poslao na korbiopsiju. Zašto? Iz jednostavnog nalaza koji govori je li nešto zloćudno ili ne. Takav nalaz se ne izdaje na šalteru jednostavno zato što kolega treba objasniti pacijentu o čemu se radi. To je ponekad pacijentu i psihički stresno. Ona je trebala na neki način doći do njega (specijalista op.a) kako bi joj on objasnio", odgovorio je ravnatelj.

Dodao je da se radi o jednom od njihovih najiskusnijih kirurga, koji 28 godina operira dojke, te da nikad na njega nisu imali pritužbe. "Običaj u Klinici za tumore već desetljećima je da doktor izdaje patohistološke nalaze pacijentu", rekao je Vagić.

I nama je bitno utvrditi što se tu događalo, je li bilo propusta"

Na pitanje kako pacijenti moraju znati za tu proceduru ako nisu iz zdravstvenog sustava, odgovorio je da će istražiti je li joj tu informaciju netko prenio. "I nama je bitno da utvrdimo što se događalo, je li bilo propusta", odgovorio je.

S obzirom na to da se u prosincu ispričao Lini Budak, novinarka ga je pitala zašto je to napravio ako je sve bilo u redu.

"Ona je 28. studenog poslala pritužbu, ja sam tražio očitovanje kolega s Klinike za tumore, vidio sam da je možda došlo do komunikacijskih problema. I zato sam se u dopisu u prosincu ispričao - ako je bilo komunikacijskih problema - i ponudili smo nastavak liječenja jer je to najbitnije", odgovorio je.

Čekaju se nalazi inspekcije

Na pitanje je li moguće da još netko sada proživljava sličnu situaciju, da misli da će ga netko nazvati, a zapravo da treba kucati i pitati, odgovara da je to dio komunikacije između liječnika i pacijenta.

"Tu govorimo o patohistološkim nalazima koji govore je li nešto benigno ili ne. I taj dio isključivo liječnik treba reći i objasniti pacijentu, kao i terapijske mogućnosti", rekao je. Inspekcija Ministarstva zdravstva bila je već u bolnici, čekaju se njihovi nalazi, kao i nalazi unutarnje inspekcije bolnice, koji bi trebali biti gotovo za dva tjedna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.