Šef FBI-ja: Kina ukrala više podataka Amerikanaca nego sve zemlje zajedno

Foto: EPA

KINA je ukrala više američkih poslovnih i osobnih podataka nego sve druge zemlje zajedno, rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray odboru za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma.

"Kineski golemi hakerski program najveći je na svijetu i ukrali su više osobnih i poslovnih podataka Amerikanaca nego bilo koja druga nacija", tvrdi Wray, piše ABC.

Zabrinutost zbog kineske aplikacije TikTok

Wray je svjedočio zajedno s ministrom domovinske sigurnosti Alejandrom Mayorkasom i Christine Abizaid, direktoricom Nacionalnog protuterorističkog centra, na godišnjem saslušanju "Prijetnje širom svijeta". Ravnatelj FBI-ja rekao je da je SAD zabrinut zbog kineske aplikacije TikTok i njene matične tvrtke ByteDance. Čelnik Savezne komisije za trgovinu rekao je da bi aplikaciju trebalo zabraniti.

"Rekao bih da imamo zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. Oni uključuju mogućnost koju bi kineska vlada mogla koristiti za kontrolu prikupljanja podataka o milijunima korisnika ili kontrolu algoritma preporuka, koji bi se mogli koristiti za operacije utjecaja ili za kontrolu softvera na milijunima uređaja. Tada bi osobni uređaji bili ugroženi.

Dakle, postoji niz zabrinutosti o tome što se zapravo događa i što se zapravo radi", rekao je Wray, dodajući da postoje pitanja o tome kako funkcionira dijeljenje podataka u Kini s tvrtkama koje prema kineskom zakonu moraju dijeliti podatke s vladom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.