Šef Feda uskoro drži važan govor, europski ulagači na oprezu

Foto: EPA

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno dok ulagači čekaju komentare predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella o inflaciji i monetarnoj politici. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 0.1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.41 posto, na 7370 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.03 posto, na 15.225 bodova, a pariški CAC 0.07 posto, na 7029 bodova.

Powellov govor u fokusu

U fokusu ulagača bit će danas komentari predsjednika Feda Jeromea Powella o situaciji u najvećem svjetskom gospodarstvu, inflaciji i monetarnoj politici. I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9:30 u plusu 0.1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1.5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0.1 i 0.3 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale. Na azijskim se burzama trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je S&P 500 indeks blago porastao osmi dan zaredom, dok je Dow Jones blago pao.

Na početku studenoga ti su indeksi snažno porasli, zahvaljujući uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamata. No, posljednjih se dana trguje oprezno. Neki dužnosnici Feda posljednjih su dana ostavili otvoren prostor za još jedno povećanje kamata, s obzirom na to da je inflacija i dalje znatno viša od Fedovih ciljanih razina.

Ulagači nisu spremni za novi rizik

Premda velika većina analitičara smatra da se to neće dogoditi, ulagači trenutno nisu spremni dodatno riskirati jer se očekuje usporavanje rasta gospodarstva.

„Ili će doći do još jednog povećanja kamata ili je taj ciklus završen. Većina smatra da je ciklus završen. Ako gospodarstvo uroni u recesiju, doći će do promjena valuacije dionica i drugačijih procjena zarada kompanija. A ako izbjegnemo recesiju, ovo je možda rana faza novog tržišta bikova”, objašnjava Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial Group.

Više od godinu dana kretanja na tržištima ponajviše su ovisila o špekulacijama kada će središnje banke zapadnih zemalja završiti ciklus povećanja kamata i na kojim će se razinama kamata taj ciklus završiti.

Ubuduće će se, pak, najviše špekulirati o tome na koje će razine i u kojem razdoblju kamate biti spuštene. Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji 50 posto izgleda da će Fed početi smanjivati kamate u svibnju iduće godine.