afera leasing

Šef HNB-a o otkriću Indexa: Ako se to dogodi, banke treba kazniti, ljude zaštititi

Screenshot: N1

GUVERNER HNB-a Boris Vujčić danas je komentirao ispovijest Sanje Mehinović, bivše direktorice RBA Leasinga koja je za Index otkrila da su leasing društva u Hrvatskoj 50 tisuća klijenata prevarila za više od 700 milijuna kuna.

Podsjetimo, utvrđeno je da su leasing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano, povećavale rate otplate za korisnike leasinga. Prevara je utvrđena u razdoblju od 2008. do 2020. godine, no mnogi neće moći doći do svog novca jer HANFA tvrdi da je većina slučajeva u zastari.

Mehinović: RBA banka je pokušala zataškati cijeli slučaj

Mehinović je predala dokumentaciju, temeljem koje je regulator utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti. Mehinović je bila u RBA Leasingu od 2007. godine, prvotno kao voditeljica Odjela teretnih vozila i plovila, a zatim od 2013. godine direktorica sektora prodaje te je na kraju, do srpnja 2018. godine, bila regionalna direktorica prodaje.

>> Odvjetnik za Index o ispovijesti bankarice: Tužite leasing kuće, nema zastare

Prvo rješenje HANFA-e protiv nekog leasing društva bilo je upravo za slučaj RBA Leasinga, a ime Sanje Mehinović, koja je podnijela predstavku protiv svoje danas bivše tvrtke i predala dokaze, zacrnjeno je u rješenju HANFA-e. Ukratko, da nije bilo Mehinović, ova prevara, koja je teška više od 700 milijuna kuna, nikada ne bi bila otkrivena i dokazana.

Vujčić: Treba pokušati zaštititi potrošače od nepoštenih praksi

U razgovoru za Index vrlo je detaljno objasnila kako se odvijala prevara, kako je sve otkrila, ali i da je vlasnik RBA Leasinga - banka RBA - nakon što je prijavila nezakonitosti, radila na zataškavanju cijelog slučaja.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Vujčić se osvrnuo na leasing kuće koje su varale svoje klijente.

"Ako dođe do nepoštenih praksi prema potrošačima, one moraju biti sankcionirane. U budućnosti treba pokušati zaštititi potrošače od takvih nepoštenih praksi", rekao je Vujčić, prenosi N1.

Odvjetnik: Nije točno da je nastupila zastara

Podsjetimo, odvjetnik Igor Metelko u razgovoru za Index danas je rekao da nije točno da je nastupila zastara.

"Tumačenje da su leasing kuće u obvezi vratiti tek 20-ak milijuna kuna posljedica je pogrešnog tumačenja općeg zastarnog roka temeljem kojeg bi korisnici leasinga imali pravo na povrat preplaćenih iznosa samo unatrag zadnjih pet godina, umjesto za cijeli sporni period, počev od 2008. Nije sporno trajanje navedenog roka, već kada počinje njegov tijek", objašnjava Metelko, dodajući da je na sjednici građanskog odjela Vrhovnog suda RH 30.1.2020. zauzeto novo pravno shvaćanje, tako da je odlučeno da zastarni rok u slučaju restitucijskog zahtjeva, prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora (ili pojedine odredbe), počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora.

 

Uskoro opširnije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.