Naprasno prekinut party: Evo zašto je Baldasar potjerao partijanere s Peristila

Foto: FAH, 123rf

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar ostat će možda ponajviše upamćen po prekidanju i zatvaranju, nego bilo čemu drugom. Prošlo ljeto naprasno je prekinuta manifestacija u splitskom Đardinu, izložba u podrumima zatvorena je prije nego što se i stigla otvoriti, a sinoć su rastjerani partijaneri sa Peristila. Po Baldasarovoj naredbi.

Njega je, pak, zvao Radoslav Bužančić, šef Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu. Čovjek se užasnuo kada je došao na Peristil i vidio puste zvučnike za partijanere, čuo zaglušujuće decibele koji udaraju na baštinu.

Bužančić: Nas nitko ništa nije pitao

"Nazvao sam službe, dogradonačelnika, gradonačelnika, zaprijetio sankcijama. Zamolio sam ih da nešto naprave da ne poduzimam daljnje korake. Oni su se odmah složili. Sve je u redu da se party napravi na Gripama, ali u Dioklecijanovoj palači, to je besmisleno. Načelno govoreći, ovo nije posao konzervatora, već plana upravljanja koji Grad nikako da rodi pet godina. Ovakve stvari ne bi se smjele događati, morao bi postojati nekakav protokol. Peristil je mali katedralni trg, iznimno osjetljiv, ne znam zašto bi netko od njega radio veću atrakciju nego što jest", kazao nam je Bužančić. 

Potvrdio nam je kako Konzervatorski odjel nitko nije ništa pitao oko organizacije techno partyja na Peristilu. Pokušali smo doći i do dogradonačelnika Gorana Kovačevića da vidimo kako su u Gradu Splitu izdali dozvolu za party bez odobrenja konzervatora, no nažalost nije nam se javio.

Baldasar za party nije ni znao?

Baldasar je navodno bio iznenađen cijelom situacijom. Za party, koji se reklamirao danima, nije ni znao. Na Peristil su uputili komunalnog redara, a u policiji su nam potvrdili da oni nisu intervenirali, niti bilo što prekidali.

U okviru Splitskog ljeta na Peristilu se inače priređuju opere, no u konzultaciji s konzervatorima. Nabavljena je čak i posebna oprema kako bi se izbjeglo oštećenje vrijedne baštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.