Šef robotaksija kladio se u 10.000 eura da će do 2024. robotaksiji voziti po Zagrebu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Informatički stručnjak Lucijan Carić prije nešto više od tri godine ponudio je Mati Rimcu okladu od 10.000 eura tvrdeći da Rimac Automobili neće do 2024. godine izgraditi mrežu robotaksija u Zagrebu. Umjesto Rimca, okladu je prihvatio izvršni direktor i jedan od osnivača Vernea Marko Pejković. Rekao je da će Cariću uplatiti 10.000 eura "ako do kraja 2024. ne bude usluga robotaksija u gradu Zagrebu".

Međutim, sinoć je Pejković u RTL Direktu izjavio da će robotaksiji zagrebačkim ulicama voziti od 2026. godine i da su uvijek najavljivali upravo tu godinu.

Carić prije tri godine: Kladim se da do 2024. neće biti robotaksija

Sve je počelo krajem svibnja 2021., nakon što je objavljeno da Rimac u Zagrebu planira izgraditi Centar mobilnosti do kraja 2022. i lansirati uslugu robotaksija do 2024. godine.

Carić je tada na Facebooku Rimca nazvao demagogom i muljatorom te rekao da neće do 1. siječnja 2024. proizvesti sustav autonomne vožnje ni električni auto pogodan za taksiranje. "Na ovo stavljam 10k eura, a Mat-e ako je faca neka mi ponudi dobar koeficijent, ali ne tipa 2, 5 ili 10, već takav koliko mu je jezik dug - 50 ili 100, pa da ga vidimo", napisao je Carić.

Rimac: I ja bih bio skeptičan

Rimac je idući dan rekao da je Carić u pravu te da bi i on isto tako bio skeptičan i sarkastičan. "Na nama je da dokažemo da možemo isporučiti ono na čemu radimo (koliko god nemoguće zvučalo)", napisao je Rimac u statusu prije tri godine.

Šef robotaksija: Ako do kraja 2024. ne bude robotaksija, uplaćujem 10.000 eura

Okladu je na LinkedInu prihvatio izvršni direktor Vernea, tvrtke koja se tada zvala Project 3 Mobility. 

"Kao jedan od suosnivača firme prihvaćam okladu Lucijan Carić :) Ako do kraja 2024. ne bude usluga robotaxija u gradu Zagrebu, uplaćujem vam 10.000 EUR. Ako bude - vi ćete uplatiti 10k EUR u dobrotvorne svrhe koje odaberem. Omjer je 1:1 jer vi 100% vjerujete da nećemo uspjeti, a ja da hoćemo", napisao je Marko Pejković.

U objavi je dodao da će predstavljanje za javnost biti "krajem ove, najkasnije početkom sljedeće godine".

No predstavljanja za javnost nije bilo 2021. ni 2022. godine. Održano je tek ovoga tjedna.

"Prvo u Zagrebu do kraja 2024."

Pejković je i prije dvije godine na LinkedInu tvrdio da je 2024. rok za pokretanje robotaksija.

"Znam da 2024. zvuči nestvarno za pokretanje nečega ovakvog, ali tako je izgledao i sadašnji status kada smo prije dvije godine pokrenuli Project 3 Mobility. Osim nekoliko kratkih odgovora koje je Mate dao, ne pričamo niti ćemo pričati detalje o tome što radimo sve dok ne bude spremno. 

Ne zato što bismo imali nešto za skrivati, nego zato da vrlo skoro nakon predstavljanja uslugu možete i sami probati, a ne čekati 2-3 godine. Prvo u Zagrebu do kraja 2024. Pa u mnogim drugim gradovima u svijetu", napisao je.

U međuvremenu su iz tvrtke više puta poručili da je cilj za lansiranje projekta robotaksija u Zagrebu 2024. godina te da će do kraja 2024. na ulicama biti stotinjak vozila.

>>  Što je sve Rimac obećao napraviti za milijardu i pol kuna

Šef robotaksija jučer: Uvijek smo govorili o 2026.

Da više nema govora o robotaksijima u ovoj godini, Pejković je potvrdio sinoć u RTL Direktu kad je na pitanje Mojmire Pastorčić odgovorio da će projekt biti gotov do 2026. godine.

"Da, mi smo na početku rekli da će konačni rok za izlazak usluge za korisnike biti 2026. Puno stvari koje smo dosad napravili tek sad izlaze u javnost. Sad kad smo prezentirali, sad možemo pokazati i pokazat ćemo i tvornicu koja sad kreće u izradu, i taj mother ship koji sad kreće u izgradnju u Buzinu, i vozila koja se sad testiraju, tako da nekako svi ti dijelovi slagalice sad napokon dolaze na svoje mjesto i vjerujemo da je 2026. za komercijalnu uslugu u Zagrebu realistična", rekao je Pejković.

"Međutim, jedan ste rok već probili. Jeste li se prošli put zaletjeli kad ste bili govorili da će biti već 2024.?" pitala je voditeljica.

"Imali smo te neke međurokove. Mi smo uvijek govorili do 2026. Dio razloga je u tome što nismo očekivali da će trajati, recimo, odobrenje Europske komisije godinu i pol, skoro dvije godine. Investicijska klima prošle godine bila je katastrofa i unatoč tome smo uspjeli početkom ove godine zatvoriti rundu od 100 milijuna eura. Iako ima puno kompleksnijih stvari koje se pomiču, puno toga će sad tek postati vidljivo i sad mi napokon možemo pričati o tome", rekao je Pejković.

Službeni dokument: Pilot-usluga 2024., komercijalna 2025.

Iako Pejković sad tvrdi da je rok oduvijek bio 2026. godina, čak i u vladinom službenom dokumentu Plana oporavka i otpornosti (NPOO) iz srpnja 2021. stoji da je plan 2024. testirati sve sustave i pokrenuti pilot-uslugu u Zagrebu.

Za 2025. je bilo najavljeno pokretanje komercijalne usluge s punom funkcionalnošću u Zagrebu.

***

Projekt Robotaxi pratite iz dana u dan na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.