Šef splitskog doma s 18 mrtvih: Umrlo je par staraca, a vi sad mene zovete

Foto: Pixsell, Index

POČETKOM prošlog mjeseca navršilo se točno godinu dana od mučne noćne evakuacije pod policijskim rotirkama u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. 

U tjednima nakon nje u splitskom je domu s koronavirusom umrlo 18 štićenika.

Ravnatelj Doma, HDZ-ov Ivan Škaričić otad je potpuno izbjegavao medije. Sada, godinu dana kasnije, razgovarao je s novinarom Večernjeg lista

Škaričić godinu kasnije: Umrlo je par staraca

Prenosimo dio razgovora. 

Gospodine Škaričić, prošlo je godinu dana od tragedije u domu na čijem čelu vi stojite. Pa što?  Osjećate li se odgovornim za smrt 18 štićenika?

Zašto bih ja bio odgovoran? Pa je li vidite što se sve u svijetu događa? U Hrvatskoj imamo 7000 mrtvih od pandemije, a vi mene pitate jesam li kriv za smrt nekoliko staraca.

Kako možete uspoređivati današnju situaciju u kojoj imamo cjepivo i puno više znamo o virusu nego što smo znali u vrijeme kad je u vašoj ustanovi preminulo 18 ljudi? Nitko vas ne proziva zato što je virus ušao u starački dom nego zato što smo upravo mi u Večernjem listu otkrili barem 5 nelogičnosti ili propusta.

Ne razumijem što želite kazati.

Je li se osjećate odgovornim ili ne?

Zovite DORH i policiju. Oni rade te izvide još uvijek. Neću ja pričati o tome. 

Zašto pokušavate opravdati svoje neupitne propuste sa žrtvama koronavirusa u Hrvatskoj?

Ništa ja ne pokušavam. Pogledajte malo što se u svijetu događa. U koliko je samo staračkih domova ušao virus? Vi sad mene zovete nakon godinu dana i želite me okriviti za nečiju smrt. Vi, baš vi gospodine, stavili ste meni metu na čelo. Pucaju na mene sa svih strana

Tko puca na vas i kojim oružjem? 

Ne puca nitko iz oružja, šalim se. Vi svi koji ste pisali o tom slučaju pokušali ste plasirati ideju da sam ja kao član HDZ-a direktno ubio te ljude. Pa nije ih ubio HDZ nego virus.

U godinu dana nitko nije odgovarao

Prije mjesec dana Index koji je vrlo ekstenzivno pisao o cijelom slučaju javio se splitskom Općinskom državnom odvjetništvu i ravnatelju Škaričiću.

"Još nismo zaprimili rezultate naloženog sudsko-medicinskog vještačenja zbog čega su izvidi i dalje u tijeku. Po okončanju izvida bit će donesena državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti pravodobno izviještena", poručili su nam iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva. Pitali smo kada su zatražili vještačenje i od koga, ali odgovor nismo dobili.

Škaričić je rekao da ne bi pričao.

"Pa ne bih dao nikakvu izjavu, nemam tu šta dat. Mislim, s obzirom da i ta istraga još nije gotova, cijeli svijet je poharan, pa onda ne vidim da je Vukovarska još uvijek problem", riječi su kojima je Škaričić ljubazno otklonio razgovor o temi.

Škaričićeve reference? Član je partije

Škaričić je, podsjećamo, bivši omiški gradonačelnik i profesor povijesti s vrlo jakim stručnim referencama za vođenje doma za starije - član je partije. HDZ-a. Kad je izgubio vlast u Omišu, partija ga je zbrinula na ne pretjerano atraktivnoj, ali sigurnoj i, činilo se, mirnoj funkciji. Nitko prije osam godina, kad je Škaričić imenovan ravnateljem doma za stare i nemoćne osobe, nije mogao predvidjeti ubojitu pandemiju smrtonosnog virusa izrazito opasnog po stare. I nemoćne osobe.

h3>Glavna sestra govorila o organizacijskim propustima

Prošlo je, dakle, godinu dana od 7. travnja 2020. godine, kada je objavljeno da je koronavirus ušao u Dom i da je započela evakuacija korisnika. Prošao je i tek koji dan manje od lanjskog 10. travnja kad je Zdravka Đapić Kolak, glavna sestra, u intervjuu Indexu govorila o organizacijskim propustima u Domu i o tome kako su od Županije uzalud tražili zaštitnu opremu. U danima i tjednima nakon toga izvještavat ćemo o starim i nemoćnim štićenicima koji će, ionako krhkog zdravlja, umirati s teškim i opasnim covidom-19. 

"Nastavno na vaš upit, uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odijela možemo vas izvijestiti da ni Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije ne raspolaže s traženim sredstvima. Kontaktirajte Ljekarne SDŽ za dezinfekcijska sredstva", dio je odgovora iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije na zahtjeve glavne sestre Doma za dodatnom opremom upućen na samom početku pandemije. Kasnije, kada je virus ušao u Dom, zaštitna se oprema odjednom stvorila.

Alibi-tijela čija je zadaća bila utvrditi da nije bilo propusta 

Famozni sustav stvarao je privid maksimalne angažiranosti, a nadležna ministarstva - ono zdravstva pod vodstvom Vilija Beroša i socijalne skrbi na čijem je čelu lani bila Vesna Bedeković - stvarali su nekakva alibi-tijela čija je zadaća bila utvrditi kako u Domu nije počinjen nijedan propust. 

Županija splitsko-dalmatinska, kao formalni osnivač Doma - nadležnost nad Domom je, naime, još jedno nerazmrsivo hrvatsko birokratsko klupko u kojem su zamršena dva spomenuta ministarstva i Županija - imenovala je Helenu Bandalović povjerenicom Doma. Bila je to nekakva kratkotrajna izmišljena funkcija jer je i župan Blaženko Boban želio ostaviti dojam poduzetnosti i predanosti rješavanju problema, a i Dom je trebao netko operativno voditi dok je Škaričić bio izložen unisonom pritisku javnosti da podnese ostavku. Nazvali smo i Bandalović - kratko nam je kazala da je u Domu bila tek dva mjeseca i da se za sva pitanja obratimo ravnatelju.

Od osnovane sumnje do skepse

Nagađalo se je li bilo propusta u Domu, pa je li liječnica zadužena za štićenike reagirala pravodobno, zatim i je li Nastavni zavod za javno zdravstvo na vrijeme poduzeo sve što je trebao. U prvim kontaktima s novinarima istražitelji su tvrdili da su našli solidne dokaze. "Počeli smo s izvidima zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela po članku 180. Kaznenog zakona, koji propisuje do tri godine zatvorske kazne zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. Sada već idemo prema članku 192. koji normira teška kaznena djela protiv zdravlja ljudi te u slučajevima smrti jedne ili više osoba propisuje zatvorsku kaznu od tri do dvanaest godina", govorila je Indexu polovicom prošlogodišnjeg travnja osoba upućena u istražne radnje te sugerirala kako bi isljeđivanje moglo biti usmjereno prema Škaričiću.

> Šefu splitskog Doma prijeti 12 godina zatvora, istražitelji zadovoljni dokazima

A onda je, s vremenom, počeo slabiti interes javnosti za temom. Isljednička odlučnost ubrzo je splasnula pred činjenicom da je pandemija globalni problem i da je virus ušao u mnoge slične domove širom svijeta. Stoga se postavilo pitanje treba li stanje u ovom splitskom promatrati kao potencijalno kazneno djelo ili ga valja tretirati kao djelo više sile. Zadnje što se zna je da su "izvidi još u tijeku". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.