Šefu Suverenista zabranili ulazak u Srbiju. On kaže da je to čista politička odluka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, kojem je u subotu zabranjen ulazak u Srbiju gdje je trebao sudjelovati na kulturnoj manifestaciji Šokačke večeri, ocijenio je kako je riječ o čistoj političkoj odluci srpskih vlasti.

Dobio je papir na kojem je pisalo da ne smije ući u Srbiju

"Zašto su donijeli takvu odluku, to treba njih pitati. Meni su dali papir na kojem piše kako mi nije dozvoljen ulazak u Srbiju zbog sigurnosti Republike Srbije i njezinih građana", rekao je Pavliček danas na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je kako je jedan od najaktivnijih zastupnika u saboru te da je u niz navrata tražio da se sa Srbijom razriješe pitanja ratne odštete, nestalih osoba, kao i odštete logorašima srpskih koncentracijskih logora.

"O tome ću govoriti dok god se ta pitanja ne razriješe, ali to ne može biti razlogom da se saborskom zastupnikom s diplomatskom putovnicom zabrani ulazak u susjednu državu", naveo je Pavliček.

Zatražio je brzu reakciju Ministarstva

Podsjetio je da su se ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije u zadnjih mjesec dana dva puta sreli i družili te poručio da se međudržavni problemi ne rješavaju na takvim druženjima, već ozbiljnim političkim razgovorima.

Zatražio je brzu reakciju Ministarstva vanjskih poslova, a nakon primjedbe novinara da je Ministarstvo već reagiralo, Pavliček je izrazio zadovoljstvo. Na granici je, kaže, čekao tri sata da bi se na kraju morao vratiti u Vukovar. Za pripadnike srpske granične službe rekao je kako su bili vrlo korektni.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je srpskom kolegi Ivici Dačiću nezadovoljstvo jer je Pavličeku zabranjen ulazak u Srbiju, a MVEP je zbog toga podnio prosvjednu notu srpskoj veleposlanici u Zagrebu.