Šef udruge o trovanju pićima: Građani nisu bili obaviješteni, to je porazno

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik udruge Potrošač Igor Vujović je tijekom gostovanja na N1 komentirao slučajeve trovanja uslijed navodne konzumacije kontaminiranih gaziranih pića. Analize se provode, a u istragu su se uključili i policija i Državni inspektorat.

"Iz ovih par primjera ne bih rekao da je to izdvojeni slučaj. Da je izdvojeni, bio bi jedan. Analiza se ne može napraviti jako brzo, ali da je trebala bolja komunikacija institucija s građanima, naravno da da jer su građani još od korone u strahu, da ih se malo smiri.

Potrebno je dati niz odgovora u ovoj situaciji - je li to od konkretnog proizvođača, gdje i kako je to došlo, kakve će posljedice biti i kako to nadoknaditi?" rekao je Vujović za N1.

"Potrošačima nije svejedno. Policija je bila obaviještena i inspektorat, ali ne i javnost"

Šef udruge Potrošač komentirao je i izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je poručio građanima da piju vodu iz slavine. "On je to mislio dobronamjerno, ali tržišno to nije korektno jer ne možete sve proizvode izbjegavati", rekao je Vujović.

Beroš je jučer ujutro potvrdio da postoji još nekoliko slučajeva trovanja nakon konzumacije gaziranog pića. "Građane treba smiriti. Već četiri dana to traje, koliko čujemo od potrošača, nije im svejedno", veli Vujović.

Priča o trovanju nakon konzumacije gaziranih pića počela je na društvenim mrežama, iz anonimnih izvora i poruka. "Policija je bila obaviještena, Državni inspektorat isto, a javnost ne. Danas građani u takvim situacijama vjeruju jedni drugima, a ne nekim institucijama; a kada ne vjeruju institucijama, to je jako porazno", kazao je Vujović.

"Ne iznenađuje me priopćenje Coca-Cole o izoliranom slučaju"

Vujović se osvrnuo i na prvo priopćenje iz Coca-Cole u kojem se navodi da su svjesni tog izoliranog slučaja. "Uopće me ne iznenađuje takvo priopćenje, posebno ovo da je to izoliran slučaj. Dok nema konkretnih dokaza da su oni u tome, oni će držati takav stav. Dok im sud ne naredi, neće ništa napraviti", rekao je.

Nakon potvrđenih novih slučajeva, stiglo je novo priopćenje u kojem kompanija kaže da će uzorke poslati na neovisnu analizu. "Dok im sud nešto ne naredi, mogu uzeti neki neovisni laboratorij", komentira šef udruge Potrošač, koji ima poruku za građane:

"Moraju paziti koje stvari piju, posebno kad se desi ovakva situacija. Da ću ja izbjegavati neka pića, neću, a vjerujem da neće ni potrošači."

Ako se sumnja potvrdi, Vujović kaže da će biti potrebno povući proizvode. "Apsolutno, i povući proizvod i snositi posljedice, onaj tko je kriv za to", komentirao je za N1.