Šefica iz Porezne: Ako vas na izlazu iz objekta uhvate bez računa, kazna je do 260 €

Ilustracija: Neva Zganec/PIXSELL

Pojačane su kontrole i inspekcije Porezne uprave te su mnogi ulovljeni u prekršaju neizdavanja računa. U HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska Nada Pavlinić, pomoćnica ravnatelja Porezne uprave Ministarstva financija, rekla je da u inspekciju ulaze najrizičniji porezni obveznici te da to nema veze s izborom djelatnosti. "U sustavu fiskalizacije imamo evidentirano 95.840 obveznika. U razdoblju od 1. siječnja do 19. kolovoza obavljeno je 4173 nadzora", kazala je.

Pavlinić je rekla da su kazne za neizdavanje računa u rasponu od 3980 do 66 tisuća eura, što ovisi o tome kakvo je počinjenje. "Kad se određuje kazna, u obzir se uzimaju svi elementi, moramo utvrditi kakvo je počinjenje, je li to prvi put i o tome ovisi sam iznos kazne", rekla je pomoćnica ravnatelja Porezne uprave.

Ugostitelji se žale da je jako teško pratiti baš svaki cent u gužvama tijekom ljeta. "Ceh ugostitelja pokrenuo je inicijativu koju je Porezna uprava prepoznala kao dobru. Od ove godine smo izmijenili Zakon o fiskalizaciji i omogućili da se fiskaliziraju napojnice. Dosad smo zaprimili preko 4 milijuna i 800 tisuća računa s izdanim napojnicama, to je oko 15 milijuna eura. 

U prosjeku je to 3.24 eura po računu. S tim da je srpanj bio najjači. S obzirom na to da smo izmijenili zakonsku regulativu, smatramo da nema zapreka da se sve ne provodi uredno", rekla je.

Ako vas inspektor uhvati bez računa - kazna i do 260 eura

Naglašava da ako građani nisu dobili račun, moraju ga zatražiti. Kako kaže, uzimanjem računa štitimo proračun, izbjegavamo nelojalnu konkurenciju i time štitimo porezne obveznike koji uredno obavljaju svoje obveze. "Ako vas zatekne inspektor pri izlasku iz objekta da nemate račun, predviđena kazna je od 30 do 260 eura", naglasila je.

Kada se govori o fiskalnim prevarama, to su najčešće neizdavanje računa, računi koji ne sadrže sve bitne elemente, nevođenje poslovnih knjiga, neregistriranje poslovnih objekata u sustavu Porezne uprave. Raspon prekršaja je velik. "Porezna uprava ne kontrolira cijene, već one ovise o samom tržištu", rekla je.

Na pitanje kako napreduje akcija Bez računa se ne računa, Pavlinić je rekla da je od 8. srpnja krenulo nagradno natjecanje i dosad je u sustav ušlo preko milijun i sedamsto tisuća računa s više od 16.500 igrača.

"Akcija je organizirana da se podigne svijest i edukacija građana o potrebi uzimanja računa, ali i da se promovira mobilna aplikacija m-porezna. Objava glavnog dobitnika je u veljači", istaknula je. Zaključila je da prekršitelja ima svugdje, ali da zato postoje inspektori koji rade 7 dana u tjednu na cijelom prostoru Republike Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.